Ukupno 13 članica Evropske narodne partije zatražilo isključenje stranke Viktora Orbana

"Tražimo izbacivanje Fidesa iz EPP-a... Razvoj situacije potvrđuje naše uvjerenje da Fides sa sadašnjom politikom, ne može da uživa članstvo u EPP-u", navodi se u pismu upućenom predsjedniku te evropske grupe Donaldu Tusku
5856 pregleda 2 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: AP, AP, AP
Viktor Orban, Foto: AP, AP, AP
Ažurirano: 02.04.2020. 18:47h

Ukupno 13 stranaka članica Evropske narodne partije (EPP) zatražilo je danas da iz te grupe bude isključena stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Tražimo izbacivanje Fidesa iz EPP-a... Razvoj situacije potvrđuje naše uvjerenje da Fides sa sadašnjom politikom, ne može da uživa članstvo u EPP-u", navodi se u pismu upućenom predsjedniku te evropske grupe Donaldu Tusku.

Izbacivanje Fidesa zatražili su lideri 13 stranaka od ukupno 82 u EPP-u, među kojima je i premijer Grčke Kirijakos Micotakis. Međutim, nijedna od velikih političkih formacija unutar te grupe, kao što su Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel i Narodna stranka u Španiji, nisu dio te inicijative.

Zahtjev tih 13 stranaka će Tusku omogućiti da pokrene proceduru isključena. To je treći zahtjev o isključenu Orbanove stranke, ali su prethodni pokušaji ostali bezuspješni pošto su neke stranke kao CDU odbile da glasaju.

EPP je u martu 2019. suspendovao Fides do daljeg, jer se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra.

Evropska unija (EU) je trenutno zabrinuta jer je mađarski parlament 30. marta usvojio sporni zakon koji dozvoljava Orbanu da vlada ukazima za vrijeme vanrednog stanja neograničenog trajanja.

Orbanovi kritičari u Mađarskoj ali i u inostranstvu taj zakon smatraju instrumentom koji ima za cilj skoro potpunu kontrolu vlade koja koristi pandemiju korona virusa kao izgovor.

Bonus video: