Dejvis o Bregzitu: Neosnovani strahovi od ekonomskog haosa nalik filmu "Pobješnjeli Maks"

Dejvis obilazi glavne gradove evropskih država u sklopu pokušaja Londona da lidere EU ubijedi da sklope nove sporazume s Velikom Britanijom o trgovini i bezbjednosti
1 komentar(a)
Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2018. 17:00h

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je danas u Beču da njegova zemlja želi da bude predvodnik u globalnim standardima po izlasku iz EU i da su neosnovani strahovi od ekonomskog haosa nalik filmu "Pobješnjeli Maks".

U govoru o budućim odnosima Velike Britanije i EU, održanom u namjeri da otkloni evropsku zabrinutost, Dejvis je rekao austrijskim poslovnim liderima da Velika Britanija ne želi da "podriva Evropu ili da djeluje protiv interesa svojih najbližih susjeda".

On je kazao da Bregzit neće dovesti do "anglosaksonske trke ka dnu", u kojoj bi Velika Britanija bila gurnuta u "svijet nalik 'Pobješnjelom Maksu', pozajmljen iz fikcije".

Dejvis obilazi glavne gradove evropskih država u sklopu pokušaja Londona da lidere EU ubijedi da sklope nove sporazume s Velikom Britanijom o trgovini i bezbjednosti.

Velika Britanija želi da zadrži bliske ekonomske veze s EU pošto napusti taj blok u martu 2019. godine, a da istovremeno dobije slobodu da sklapa nove trgovinske sporazume sa drugim zemljama.

S druge strane, lideri EU upozoravaju da Velika Britanija ne može imati i slobodu da ne primjenjuje propise EU i slobodnu trgovinu.

Dejvis navodi da "nijedna strana ne treba da uspostavlja nepotrebne barijere" slobodnoj trgovini.

Bonus video: