Međunarodna konferencija Crnogorske sportske akademije: Ana Barbosa i Marlena Rosa najbolje mlade naučnice

Predsjedavajući konferencije, prof. dr Duško Bjelica, kazao je da je dodjelom nagrada uspješno završena trodnevna konferencija koja je umjesto, u Cavtatu, u Hrvatskoj, održana putem Zoom aplikacije, sa učešćem oko 200 naučnika iz 46 zemalja
971 pregleda 2 komentar(a)
Plakat konferencije, Foto: Univerzitet Crne Gore
Plakat konferencije, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 05.04.2020. 14:43h

Naučnice iz Portugalije, Ana Barbosa sa Univerziteta u Portu i Marlena Rosa sa Univerziteta u Leiriji, proglašene su za za najboljeg mladog naučnika, odnosno najbolju ženu u nauci, za radove koji su bili vezani za temu javnog zdravlja, na 17. Međunarodnoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije (CSA), koja je prvi put organizovana online, zbog nastale situacije vezane za koronavirus.

Predsjedavajući konferencije, prof. dr Duško Bjelica, kazao je da je dodjelom nagrada uspješno završena trodnevna konferencija koja je umjesto, u Cavtatu, u Hrvatskoj, održana putem Zoom aplikacije, sa učešćem oko 200 naučnika iz 46 zemalja.

“Sve je više mladih naučnika koji aktivno i samostalno učestvuju u naučnom programu konferencije, što je jedan od visoko pozicioniranih strateških ciljeva u agendi Crnogorske sportske akademije. Mada je brojčano učestvovalo mnogo manje žena u odnosu na muškarce, dodijeljene nagrade pokazuju da se trend polako mijenja, kada je riječ o doprinosu žena nauci, budući da organizatori stavljaju značajan akcenat na rodnu ravnopravnost, kao i da nagrada za najbolju ženu u nauci mijenja dosadašnju praksu”, istakao je Bjelica.

Prema riječima dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i predsjedavajućeg naučnog odbora konferencije, prof.dr Steva Popovića, studija Ane Barbosa imala je za cilj da ukaže na uticaj 12 nedjelja dugog programa hodajućih fudbalskih aktivnosti na kognitivne sposobnosti pacijenata sa dijabetesom.

Osvojeni sertifikat Ane Barbose
Osvojeni sertifikat Ane Barbose

“Sa druge strane, studija Marlena Rose, imala je za cilj da prikaže uticaj tradicionalnih igara na stanje učesnika u igrama, odnosno pacijenata sa Parkinsonovom bolesti”, kazao je Popović.

Osvojeni sertifikat Marlene Rose
Osvojeni sertifikat Marlene Rose

Crnogorska sportska akademija konferenciju je organizovala u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i međunarodnim partnerima, među kojima su univerziteti iz Francuske, Njemačke, Portugala, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, zatim Univerzitet Crne Gore i univerzitetske jedinice, kao i Crnogorski olimpijski komitet.

Popović ističe da su uspješnoj organizaciji konferencije u značajnoj mjeri doprinijeli i moderatori u mnogobrojnim sesijama i to prof. dr Selčuk Akpinar sa Univerziteta u Nevsehiru iz Turske, prof. dr Predrag Božić iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, kao i doc. dr Bojan Mašanović i dr Jovan Gardašević sa Univerziteta Crne Gore.

“Vrijedno je istaći da su i predavači po pozivu odigrali značajnu ulogu kada je kvalitet konferencije u pitanju, i to: prof. dr Gregor Starc sa Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Goran Gabrilo sa Univerziteta u Splitu, doc. dr Hugo Sarmento sa Univerziteta u Koimbri i doc. dr Adilson Markis sa Univerziteta u Lisabonu, oba iz Portugalije, kao i prof. dr Selčuk Akpinar i prof. Mutlu Turkmen iz Svjetske boćarske federacije”, kazao je Popović.

Prezentovani sažeci sa onlajn konferencije biće objavljeni časopisu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, koji izdaju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, a koji je indeksiran u svjetskim bazama kao što su WOS, Scopus, Index Copernicus, DOAJ, SCImago…

Bonus video: