IZNIO PLANOVE ZA ŠIRE TESTIRANJE

Speranca najavio: Italija priprema mjere za "drugu fazu" epidemije

Speranca je rekao da je prerano reći kada će Italija biti u stanju da ukine mjere nametnute širom zemlje 9. marta, kada je postala prva zemlja u Evropi koja je uvela opšti karantin da bi usporila širenje virusa, prenosi Rojters
6882 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP
Detalj iz Italije, Foto: Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca iznio je danas planove za šire testiranje kao i unaprjeđenje zdravstvenih usluga kao dio paketa mjera koje bi uslijedile nakon ublažavanja mjera za borbu protiv koronavirusa u toj zemlji, piše B92.

Speranca je rekao da je prerano reći kada će Italija biti u stanju da ukine mjere nametnute širom zemlje 9. marta, kada je postala prva zemlja u Evropi koja je uvela opšti karantin da bi usporila širenje virusa, prenosi Rojters.

Sa više od 15.000 mrtvih, Italija ima najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu, koji čini skoro četvrtinu svih smrtnih slučajeva na globalnom nivou. Ali vlada se takođe bori sa ekonomskom devastacijom uzrokovanom iznenadnim zaustavljanjem poslovanja širom zemlje.

"Predstoje nam teški mjeseci. Naš zadatak je da stvorimo uslove za život sa virusom," bar dok se ne razvije vakcina, rekao je ministar za list "Republika", dodajući da bi neke mjere društvenog distanciranja morale ostati na snazi.

Najmanji svakodnevni porast smrtnih slučajeva od Kovid-19 tokom skoro dvije nedjelje u subotu i prvi pad broja pacijenata na intenzivnoj njezi ulivali su nadu da je epidemija možda dostigla vrhunac u Italiji i usmjerili pažnju na sledecću fazu krize. Strogo ograničavanje kretanje ljudi i zamrzavanje svih manje bitnih ekonomskih aktivnosti, službeno će trajati najmanje do 13. aprila, ali se očekuje da se produži.

"Ako nijesmo strogi, rizikujemo da odbacimo sve napore koje smo uložili", rekla je Speranca za dnevni list Koriere dela Sera. On je iznio set mera za "drugu fazu" epidemije, koja uključuje povratak svakodnevnim aktivnostima uz poštovanje mjera distanciranja, nošenje zaštitne opreme, kao i brže i djelotvornije otkrivanje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi uz pomoć tehnologije, dok mreža bolnica namjenjenih samo za liječenje Kovid-19 biti uspostavljena širom zemlje.

"Dok se vakcina ne distribuira, ne možemo isključiti novi talas virusa", rekao je.