MARČEK PRIZNAO KRIVICU

Ubica slovačkog novinara Kucijaka i njegove vjerenice osuđen na 23 godine zatvora

Marček je priznao krivicu za ubistvo Kucijaka i Martine Kušnirove 21. februara 2018. godine, koje je dovelo do masovnih demonstracija u Slovačkoj i do ostavke tadašnjeg premijera Roberta Fica
2517 pregleda 0 komentar(a)
Sa suđenja, Foto: Beta/AP
Sa suđenja, Foto: Beta/AP

 Sud u Slovačkoj osudio je danas bivšeg vojnika Miroslava Marčeka na 23 godine zatvora zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice.

Marček je priznao krivicu za ubistvo Kucijaka i Martine Kušnirove 21. februara 2018. godine, koje je dovelo do masovnih demonstracija u Slovačkoj i do ostavke tadašnjeg premijera Roberta Fica.

Presudu čekaju još tri optužena u tom slučaju, među kojima je biznismen Marijan Kočner, optužen da je naručio ubistva. Kočner je vlasnik više firmi za trgovinu nekretninama.

Njih trojica su negirala krivicu, a u slučaju osuđujuće presude prijeti im kazna do 25 godina zatvora. Nije poznato kada bi presuda mogla da bude donijeta.

Još jedan, peti osumnjičeni sklopio je dogovor s tužilaštvom u zamjenu za manju, 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Prema tvrdnjama tužilaca, Kočner je prijetio Kucijaku zbog objavljivanja teksta o njegovim poslovima i platio je Marčeku 70.000 eura da ga ubije.

Kucijak je istraživao i korupciju u slovačkoj vladi, i povezanost političara i italijanskih mafijaša.