EU šalje prvu medicinsku pomoć Italiji

Dva tima doktora i medicinskih sestara iz Rumunije i Norveške poslata su da pomogne italijanskim zdravstvenim službama u brobi protiv COVID19, a Austrija je ponudila preko tri hiljade litara dezinfekcionih stredstava
1383 pregleda 3 komentar(a)
EU ne djeluje u interesu većine, Foto: Frank Augstein/AP, Frank Augstein/AP, Frank Augstein/AP
EU ne djeluje u interesu većine, Foto: Frank Augstein/AP, Frank Augstein/AP, Frank Augstein/AP

Evropska pomoć Italiji, posredstvom zajedničkog Mehanizma civilne zaštite, poslata je u Milano i Bergamo, saopšteno je iz Evropske komisije.

Dva tima doktora i medicinskih sestara iz Rumunije i Norveške poslata su da pomogne italijanskim zdravstvenim službama u brobi protiv COVID19, a Austrija je ponudila preko tri hiljade litara dezinfekcionih stredstava.

U Briselu su zahvalili Rumuniji, Norveškoj i Austriji na pomoći Italiji u situaciji koja je ”teška za sve”, prenosi Tanjug.

”Znamo da je Italija snažno pogođena ovim virusom. Svjesni smo da u početku nije bilo adekatve pomoći koju je Itaija tražila od drugih zemlja čalanica. Stvari su sada promijeile, a Italija nije sama”, kaže komesar za krizne situacije Janez Lenarčić.

U Briselu navode da je u ponedjeljak Italiji preko Evropskog centra za koordinaciju u hitnim situacijama poslato dva miliona hiruških maski, 200 hiljada N95 maski i 50 tona testova.

U pitanju je, kako se navodi, pomoć koja je u EU stigla iz Kine.

Podsjeća se i da su zemlje članice, na bilateralnim osnovama, slale zaštitnu medicinsku opemu Italiji i preuzimale neke od pacijenata iz italijanskih bolnica.

”Sada je broj slučajeva infekcije COVID19 u Španiji prešao brojke iz Italije. Toga smo svjesni i radimo na tome”, kazao je Lenarčić.

On je najavio da će u Španiju uskoro da bude poslata zaštitna oprema koju je EU donirao Tajvan.

Bonus video: