eu kritikovana zbog reakcije na koronavirus

Han: EU nije prekasno reagovala, zdravstvo je nacionalno pitanje

Povodom diskusije o zajedničkom zaduživanju u cilju oporavka privrede zemalja posebno pogođenih virusom nakon krize Han kaže da ne treba koristiti stare pojmove, koji su od samog početka vezani za neslaganje
1035 pregleda 0 komentar(a)
Han, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Han, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO

Evropski komesar za finansije Johanes Han izjasnio se za usaglašeno djelovanje EU o povlačenju restrikcija i mjera sa ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa, piše b92.

Zemlje EU su tijesno povezane, i zbog toga bi ekonomski novi star trebalo da se sprovede što je moguće usaglašenije, istakao je u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

"Nemamo pravne mogućnosti i možemo samo da apelujemo na vlade da sagledaju sve iz šireg ugla", kazao je Han povodom preporuka za egzit strategiju koju je izradila Evropska komisija, i koja će posle Uskrsa biti predstavljena.

Istovremeno odbacio je kritike da je EU prekasno reagovala i da je djelovala bespomoćno.

"Pojedine optužbe zasnivaju se na neznaju da je zdravstvo u EU isključivo nacionalno organizovano. Tamo gde imamo direktnu nadležnost, kao što je koordinacija mjera, mi smo brzo djelovali", objasnio je on.

Povodom diskusije o zajedničkom zaduživanju u cilju oporavka privrede zemalja posebno pogođenih virusom nakon krize Han kaže da ne treba koristiti stare pojmove, koji su od samog početka vezani za neslaganje.

Kao srce strategije obnove posle korona krize on je naveo finansijski okvir EU od 2021.

Poručio je da se osnovni prioriteti tog okvira neće mijenjati.

Han je odbacio i mogućnost povećanja EU, dodajući da neće biti promjena u osnovnom obiku budžeta.

"Međutim mora se povećati 'naša finansijska vatrena moć' kako bi članicama i privredama pomogli efikasno u obnovi ", zaključio je on.