"MARATONSKE DISKUSIJE U BRISELU"

Ministri finansija zemalja EU se dogovorili: Pomoć od 500 milijardi eura, ništa od "korona obveznica"

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa ukazala je na duboke podjele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju sjeverne države na čelu s Njemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne
4762 pregleda 0 komentar(a)
Senteno, Foto: Twitter
Senteno, Foto: Twitter

Ministri finansija zemalja članica Evropske unije (EU) postigli su u četvrtak uveče dogovor o paketu pomoći vrijednom 500 milijardi eura za evropske zemlje teško pogođene pandemijom koronavirusa.

Predsjednik Eurogrupe Mario Senteno objavio je da je dogovor postignut poslije maratonskih diskusija u Briselu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministri međutim nisu prihvatili zahtjev Francuske i Italije da članice Unije podijele troškove nastale zbog krize, izdavanjem takozvanih "korona obveznica".

Evropska centralna banka pozvala je na odobravanje paketa pomoći do 1.500 milijardi eura, procijenivši da će toliki iznos biti potreban za saniranje posljedica krize.

Uprkos tome, francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je sporazum koji je opisao kao najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Ministri su bili blizu dogovora i u srijedu, ali pregovori ipak nisu bili uspješni zbog spora između Italije i Holandije koja se najviše protivi izdavanju "korona obveznica".

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa ukazala je na duboke podjele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju sjeverne države na čelu s Njemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.