"DALEKO SMO OD POBJEDE"

Sančes: Ublažavanje mjera zavisi od daljeg napretka u borbi protiv koronavirusa

Ovo je izjavio uoči ponovnog otvaranja pojedinih kompanija u Španiji
2243 pregleda 0 komentar(a)
Pedro Sančes, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters
Pedro Sančes, Foto: Reuters, Reuters, Reuters, Reuters

Premijer Španije Pedro Sančes izjavio je danas da će bilo kakvo dodatno ublažavanje restriktivnih mjera zavisiti od daljeg napretka u borbi protiv koronavirusa.

Ovo je izjavio uoči ponovnog otvaranja pojedinih kompanija u Španiji.

Španska vlada planira sjutra da vrati na snagu slabije mjere ograničenja, koje bi omogućile ponovno otvaranje pojedinih preduzeća, čiji zaposleni ne mogu da rade od kuće, kao što su građevinska preduzeća i ona koja se bave proizvodnjom, prenosi Rojters.

"I dalje smo daleko od pobejde, od trenutka kada možemo da nastavimo sa normalnim životom, ali donijeli smo prve odlučujuće korake na putu ka pobjedi", rekao je Sančes na konferenciji za novinare.

Španski premijer je istakao da je odluka o ponovnom pokretanju pojedinih ekonomskih sektora donijeta nakon konsultacija sa strucnjacima i da će dalje ublažavanje mjera zavisiti od napretka zemlje u borbi protiv virusa.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je naglasio, Španija će zadržati aktuelne restriktivne mjere ili će ih čak i pojačati.

Katalonski lider Kvim Tora kritikovao je, međutim, ovu odluku centralne vlade kao "neodgovornu i nepromišljenu", prenosi Rojters.

On je ocijenio da je ogroman rizik od ponovnog izbijanja epidemije i ponovnog stavljanja zemlje u karantin.

U Španiji je u protekla 24 sata od koronavirusa preminulo još 619 osoba, čime je prekinut trodnevni trend pada broja preminulih.

Time se ukupan broj preminulih u Španiji povećao na 16.972, dok je broj zaraženih porastao sa 161.852 na 166.019 slučajeva.

Preporučujemo za Vas