Anketa u Njemačkoj: Ultradesničarska AfD na drugom mjestu, imaju veću podršku od SPD

53 pregleda 1 komentar(a)
Alis Vajdel, Aleksandar Gauland, Foto: Reuters
Alis Vajdel, Aleksandar Gauland, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2018. 18:57h

Prvi put je njemačka ekstremna desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ispred socijaldemokrata (SPD) koji treba da vladaju u koaliciji s kancelarkom Angelom Merkel, pokazuje danas objavljena anketa.

Prema anketi instituta Insa za dnevnik Bild, AfD ima 16 odsto podrške, jedan procentni poen više nego na prethodnom mjerenju, i ispred je SPD koja je pala za jedan procentni poen na 15,5 odsto.

Anketa na uzorku od 2.040 ljudi obavljena je od 16. do 19. februara.

Već nekoliko nedjelja se smanjuje razlika izmedju ove krajnje desničarske stranke koja je ušla u parlament 24. septembra i najstarije njemačke partije koju potresa kriza i liderska trvenja.

S druge strane konzervativne stranke Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i njena saveznička bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU) ojačale su za 2,5 procentna poena na 32 odsto u toj anketi.

Demohrišćani i socijaldemokrate sada zajedno imaju 47,5 odsto glasova i prema tome nemaju većinu u parlamentu u slučaju novog glasanja.

Dvije grupe se spremaju da formiraju koalicionu vladu pod uslovom da dogovor odobri baza SPD-a. Oko 464.000 članova te stranke počeće od sjutra da glasaju poštom, a rezultat se očekuje 4. marta.

Drastičan pad podrške SPD-u u anketama mogao bi da ih podstakne da odobre ovu novu koalicionu vladu, a ukoliko odbiju to bi vjerovatno značilo prijevremeni izbore i katastrofalan rezultat za njih, navodi agencija Frans pres.

U posljednjem barometru ovog vikenda institut Forsa koji radi za privatne televizije RTL i n-tv i dalje je davao socijaldemokratama prednost u odnosu na AfD. SPD je prema toj anketi imao 16 odsto a AfD 13 odsto glasova.

SPD je na izborima u septembru osvojo 20,5 odsto glasova, što je bio njihov najgori poslijeratni rezultat, ali od tada stranka i dalje gubi podršku, dok ekstremna desnica, koja je na izborima imala blizu 13 odsto jača.

Bonus video: