Papa: Žene su izloženije nasilju tokom izolacije

Italijanska vlada je deblokirala oko 30 miliona eura za prevenciju nasilja nad ženama koje su "izložene većem riziku zbog zabrane kretanja", saopštila je prošle nedelje ministarka za rodnu ravnopravnost i porodicu Elena Boneti
379 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP
Papa Franjo, Foto: AP
Ažurirano: 13.04.2020. 14:00h

Papa Franja je danas upozorio na povećani rizik od nasilja u porodici kojem su žene izložene tokom izolacije zbog pandemije koronavirusa.

"Želeo bih da vas danas podsjetim na sve što rade žene, uključujući i ovaj period zdravstvene krize, da brinu o drugima: ljekarke, medicinske sestre, policijske i zatvorske službenice, zaposlene u prodavnicama i toliko mnogo majki i sestara koje su zatvorene sa cijelom porodicom, sa djecom, starima ili osobama sa invaliditetom", naveo je papa.

Papa je dodao da su žene "nekada izložene riziku od nasilja zbog zajedničkog života čiji veliki teret one nose". "Pomolimo se za njih", istakao je papa Franja.

Italijanska vlada je deblokirala oko 30 miliona eura za prevenciju nasilja nad ženama koje su "izložene većem riziku zbog zabrane kretanja", saopštila je prošle nedelje ministarka za rodnu ravnopravnost i porodicu Elena Boneti.

Ministarka je takođe najavila kampanju za podsticanje žena da prijave nasilje i za jačanje funkcionalnosti aplikacije YouPol koja se može koristiti za automatsko signaliziranje policiji lokacije gdje se dogodilo nasilje u porodici.

Bonus video: