Više od 300 vatrogasaca pokušava da ugasi požar

Šumski požar kod Černobilja prišao na pet kilometara od nuklearne elektrane

Policija je saopštila da vatra gori od 4. aprila, kada je muškarac zapalio suvu travu u blizini takozvane "zabranjene zone" od 2.600 kvadratnih kilometara oko nuklearne elektrane Černobilj. Požar se od tada približava napuštenoj elektrani
2850 pregleda 1 komentar(a)
Požar u blizini  Černobila, Foto: BETA/AP
Požar u blizini Černobila, Foto: BETA/AP

 Šumski požar koji danima bukti u evakuisanoj oblasti na sjeveru Ukrajine prišao je na svega pet kilometara od napuštene nuklearne elektrane Černobilj.

Više od 300 vatrogasaca pokušava da ugasi požar, uz pomoć helikotera i aviona koji bacaju vodu iz vazduha, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Policija je saopštila da vatra gori od 4. aprila, kada je muškarac zapalio suvu travu u blizini takozvane "zabranjene zone" od 2.600 kvadratnih kilometara oko nuklearne elektrane Černobilj. Požar se od tada približava napuštenoj elektrani.

Oblast poznata kao "zabranjena zona" evakuisana je 1986. godine kada su, posle eksplozije na jednom od četiri reaktora nuklearne elektrane, radioaktivni oblaci prekrili veći deo Evrope. Najteže je bila pogođena oblast u neposrednoj blizini elektrane.

Napušteni grad Pripjat, na tri kilometra od nuklearne elektrane, evakuisan dan posle eksplozije, turisti mogu da posećuju uz striktne mjere kontrole, dok je život zabranjen u krugu od 30 kilometara od elektrane.

Organizator turističkih putovanja Jaroslav Emelijanenko rekao je da je vatra uništila černobiljsku Crvenu šumu, zapadno od elektrane čiji je zvaničan naziv bio "V.I. Lenjin".

Emelijanenko je upozorio na mogućnost ekonomske katastrofe ako požar dodje do Pripjata, navodi BBC.

Ukrajinski zvaničnik Jegor Firsov rekao je 5. aprila da je požar doveo do znatnog povećanja nivoa radijacije u toj oblasti, ali su drugi predstavnici vlasti kasnije to negirali, navodeći da je nivo zračenja "u normalnim granicama".

Firsov je potom takodje rekao da je pogriješio.

Preporučujemo za Vas