Hakeri oborili ruski sajt za izdavanje dozvole za kretanje

Rekordan broj novooboljelih u Rusiji, Putin poručio zvaničnicima da se pripreme za najgore
793 pregleda 0 komentar(a)
Moskva je epicentar zaraze u Rusiji, Foto: AP
Moskva je epicentar zaraze u Rusiji, Foto: AP

Vlasti u Moskvi okrivile su juče hakere za obaranje novog internet sajta koji je trebalo da izdaje dozvole za kretanje koje će stanovnici tog grada koristiti dok su na snazi mjere ograničavanja kretanja pošto je juče zabilježen rekordan broj novih slučajeva obolijevanja od kovida-19.

Rusija je juče prijavila 2 558 novih slučajeva usljed čega je ukupni broj zaraženih dostigao cifru od 18 328, a tokom noći je preminulo osam osoba čime je broj žttava porastao na 148.

Moskva, najteže pogođena oblast, i još nekoliko regiona uveli su mjere ograničavanje kretanja kako bi pokušali da zaustave širenje virusa, naredivši građanima da ostanu kod kuće osim ukoliko idu u kupovinu hrane, na hitno liječenje, iznose smeće ili moraju na posao.

Preko novog sajta građani bi bili u obavezi da se prijave za digitalne dozvole ukoliko žele da idu negdje javnim ili privatnim prevozom. Međutim, sajt je samo privremeno bio dostupan juče, a vlasti su za obaranje okrivile hakarske napade. Eduard Lisenko, moskovski zvaničnik, kazao je da su novi sajt i sajt lokalnih vlasti u Moskvi tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak bili napadnuti više puta nego tokom cijelih pola godine.

U ranim fazama epidemije, Rusija je zabilježila mnogo manje slučajeva obolijevanja od zapadnih evropskih zemalja, međutim broj zaraženih je ovog mjeseca počeo naglo da raste a ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio zvaničnicima da se „pripreme za najgore“.

U međuvremenu, kineska sjeveroistična granica sa Rusijom je postala žestok problem za kineske vlasti u njihovoj borbi protiv izbijanja drugog talasa zaraze, budući da iz Rusije stiže veliki broj zaraženih.

Bonus video: