Njemačka: Stadioni i koncertne dvorane možda budu zatvoreni više od godinu

Njemačka fudbalska liga treba da se sastane u petak kako bi odlučila o mogućem nastavku prvenstva početkom maja, ali sa mečevima iza zatvorenih vrata ako zdravstvene vlasti daju zeleno svjetlo
1009 pregleda 1 komentar(a)
Berlin, Foto: AP
Berlin, Foto: AP
Ažurirano: 14.04.2020. 12:20h

Ljubitelji fudbala i koncerata bi, po najgorem scenariju, mogli da budu uskraćeni za omiljene događaje više od godinu i po dana, smatra predsjednik Njemačke akademije nauka Leopoldina Gerald Haug.

Ostaviti zatvorene stadione i dvorane još 18 mjeseci "sigurno bi bilo veoma mudro", rekao je predsjednik Akademije čije savjete slijedi vlada u donošenju mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Što se tiče toga da li će trajati godinu i po, moramo da sačekamo, ima optimističnijih procjena", priznao je u intervjuu u ponedjeljak veče televiziji ARD. "Ali sigurno će trajati još nekoliko mjeseci, moglo bi da ide i do godinu i po dana".

Akademija je juče predložila povratak u normalnu "u fazama", posebno ako se broj novozaraženih "stabilizuje na niskom nivou" i ako se "zadrže mjere higijene".

Koncertne dvorane i stadioni u Njemačkoj su zatvoreni sredinom marta zbog pandemije koronavirusa.

Njemačka fudbalska liga treba da se sastane u petak kako bi odlučila o mogućem nastavku prvenstva početkom maja, ali sa mečevima iza zatvorenih vrata ako zdravstvene vlasti daju zeleno svjetlo.

Bonus video: