POKAZATELJ MJERI PROSJEČAN BROJ OSOBA KOJE ZARAZI JEDAN OBOLJELI

Institut Koh: U Njemačkoj prvi put indikator stope infekcije koronavirusa pao na ispod jedan odsto

Berlin je u srijedu objavio ublažavanje restriktivnih mjera, ponovno otvaranje prodavnica i od 4. maja osnovnih škola i gimnazija
3199 pregleda 0 komentar(a)
Institut Robert Koh, Foto: Shutterstock
Institut Robert Koh, Foto: Shutterstock

U Njemačkoj je izuzetno praćeni indikator stope infekcije koronavirusa prvi put pao na ispod jedan, prenio je Institut Robert Koh. 

Taj pokazatelj mjeri prosječan broj osba koje zarazi jedan oboljeli od COVID-19 i on je sada je pao na 0,7, prema procjeni koju je sinoć objavio taj institut, sa statusom savezne ustanove zadužene za epidemiološki nadzor. 

Pokazatelj stope infekcije koji se mjeri na osnovu podataka posljednja četiri dana, prate posebno i njemačke vlasti i prema njemu se rukovode kada donose odluke o ublažavanju mjera izolacije. 

Berlin je u srijedu objavio ublažavanje restriktivnih mjera, ponovno otvaranje prodavnica i od 4. maja osnovnih škola i gimnazija. 

Velika okupljanja kao što su sportska takmičenja ili koncerti će ostati zabranjeni najmanje do 31. avgusta, rekla je kancelarka Angela Merkel poslije sastanka sa rukovodstvima 16 regionalnih država.

Zabrana okupljanja više od dvije osobe ostaje na snazi do 3. maja, a pravila distanciranja od najmanje 1,5 metara takođe, rekla je kancelarka.

Ona je upozorila da je fazni uspjeh Njemačke u borbi protiv Kovida-19 ipak "krhak".

Kancelarka je rekla da bi svako novo povećanje stope zaraze ophrvalo njemački zdravstveni sistem.

Čak sa stopom 1,1 mogle bi da se dostignu granice zdravstvenog sistema po pitanju broja kreveta u reanimaciji do oktobra, a sa stopom zaraze od 1,3 bi ta granica bila dostignuta već u junu.

U Njemačkoj je do danas zabilježeno 133.830 zvanično potvrđenih slučajeva, 3.380 više nego prije 24 sata, i 3.868 umrlih, prema podacima Instituta Robert Koh.