Špan: Epidemija koronavirusa u Njemačkoj pod kontrolom

Ministar Jens Špan rekao je novinarima u Berlinu da porast broja slučajeva zaraze Kovida-19 više nije eksponencijalan već je linearan, prenosi AP
1448 pregleda 0 komentar(a)
Špan, Foto: BETA/AP
Špan, Foto: BETA/AP

Njemački ministar zdravlja rekao je danas da je epidemija koronavirusa u zemlji pod kontrolom, što pokazuju novi podaci o znatnom usporavanju stope novoinficiranih.

Ministar Jens Špan rekao je novinarima u Berlinu da porast broja slučajeva zaraze Kovida-19 više nije eksponencijalan već je linearan, prenosi AP.

"Možemo sada da kažemo da je to uspjelo, uspjeli smo da pređemo sa dinamičnog rasta na linearni rast, stopa infekcije je znatno pala", rekao je ministar.

Prema danas objavljenom podacima Instituta Robert Koh, savezne uprave zadužene za epidemiološki nadzor, broj osoba koje zarazi svaka pojedinačna osoba koja ima Kovid-19 pao je na 0,7, sa preko jedan samo prije nekoliko dana.

Špan je rekao da je zemlja do sada sprovela 1,7 miliona testova i da može da sprovede 700.000 nedjeljno ako je potrebno.

Stručnjaci navode da je rano i rasprostranjeno testiranje pomoglo Njemačkoj da obuzda epidemiju.

Kancelarka Angela Merkel rekla je ranije ove nedjelje da je taj pokazatelj, takozvana stopa reprodukcije, ključni indikator na koji će se vlada oslanjati kada odlučuje o ublažavanju izolacije.

Ona je najavila ublažavanje restriktivnih mjera u zemlji, otvaranjem prodavnica sa manje od 800 kvadratnih metara i otvaranjem škola od 4. maja, prenosi Frans pres.

Špan je rekao da se od 12. aprila više ljudi oporavilo od korona virusa nego što ima aktivnih slučajeva.

Njemačka će od avgusta na svojoj teritoriji proizvoditi oko 50 miliona maski nedjeljno, od čega 10 miliona maski tipa FFP2, rekao je minsitar Špan, prenosi Frans pres.

"Mogli smo da dodijelimo ugovore sa oko pedeset kompanija koje žele da proizvode 10 miliona maski FFP2 i 40 miliona hirurških maski od avgusta", rekao je Jens Špan na konferenciji za novinare u Berlinu.

U Nemačkoj je do danas zabilježeno 133.830 zvanično potvrđenih slučajeva, 3.380 više nego prije 24 sata, a 3.868 je broj umrlih, prema podacima Instituta Robert Koh.

Bonus video: