Pariz: Tragovi koronavirusa pronađeni u komunalnoj vodi

Za sada nije poznato da li se kovid-19 prenosi vodom, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i drugi eksperti kažu da nema dokaza da se virusom može zaraziti putem digestivnog trakta, podsjeća AP
6524 pregleda 0 komentar(a)
Pariz, Francuska, Foto: AP
Pariz, Francuska, Foto: AP

Vlasti Pariza zatvorile su djelove vodovodne mreže nakon što su pronađeni tragovi koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i navodnjavanje gradskog zelenila.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Grada Pariza, pijaća voda u gradu je u potpunosti ispravna i sigurna.

Gradska laboratorija zadužena za kontrolu kvaliteta vode u Parizu otkrila je "malene tragove" na uzorcima sa četiri, od ukupno 27 tačaka vodovoda kojima teče nepijaća voda, prenosi RTS.

Kako navodi AP, taj dio vodovoda je potpuno odvojen od sistema kojim prolazi pijaća voda.

Poslije ovog otkrića, gradske vlasti su privremeno obustavile protok nepijaće vode na javnim mjestima i zamijenile ih dotokom pijaće vode.

Nepijaća voda se uzima iz rijeke Sene i jednog pritočnog kanala, a koristi se za pranje ulica, navodnjavanje parkova i u pojedinim gradskim fontanama.

Asošiejted pres podsjeća da su sve pariske fontane i parkovi trenutno zatvoreni u sklopu mjera vlasti na suzbijanju širenja koronavirusa.

AP navodi i da za sada nije poznato da li se kovid-19 prenosi vodom, podsjećajući da američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i drugi eksperti kažu da nema dokaza da se virusom može zaraziti putem digestivnog trakta.

Bonus video: