Švedska je na "jednoj visoravni": Situacija se stabilizovala, značajan dio stanovništva izgradio je kolektivni imunitet

To im je pomoglo da održe ekonomski nivo bez velikih padova koji su doživjele zemlje koje su se zatvorile
7385 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Švedske, Foto: Beta/AP
Detalj iz Švedske, Foto: Beta/AP

Glavni epidemiolog u Švedskoj i osoba koja se odlučila za strategiju otvorenog društva, nasuprot zatvaranju u karantinu zbog koronavirusa, Anders Tegnel kaže da je ta zemlja trenutno na “jednoj visoravni”.

“Rezultati pokazuju da se situacija stabilizovala. Istraživanja i proračuni sa druge strane govore o tome da je već značajan dio stanovništva izgradio kolektivni imunitet i da to već utiče povoljno na sputavanje širenja bolesti”, rekao je Tegnel.

U toj zemlji je do nedjelje prijavljeno 1.540 smrtnih slučajeva od koronavirusa, iako nije bilo rigoroznih mjera. Ipak, mit je, kaže ministarka spoljnih poslova An Linde, da u Švedskoj uopšte nema mjera.

“Donijeli smo mnogo odluka koje utiču na čitavo društvo. To da se život odvija normalno u Švedskoj je mit”, rekla je Linde.

Ipak, nije mit da je Švedska imala mogućnost da ostane otvorena zbog jednog od najboljih zdravstvenih sistema na svijetu, piše Jutarnji list.

To im je pomoglo da održe ekonomski nivo bez velikih padova koji su doživjele zemlje koje su se zatvorile.

Izvršni direktor Volva, Hakan Samjuelson, tvrdi da ima povjerenja u švedsku vladu.

“Vjerujem da su njihove mjere uspjele da uspostave ravnotežu i da će na kraju rezultati biti pozitivni”, zaključio je on.

Bonus video: