NJEMAČKA OTVORILA NEKE RADNJE

Merkel o mjerama društvenog distanciranja i situaciji do kraja aprila

Njemačka, kao i Danska i Norveška, danas su nastavile sa otvaranjem radnji i službi koje nijesu samo za vitalne potrebe građana
2012 pregleda 1 komentar(a)
Merkel, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Merkel, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je "veoma zabrinuta" zbog mogućeg slabijeg poštovanja mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije novog koronavirusa u Njemačkoj.

Njemačka, kao i Danska i Norveška, danas su nastavile sa otvaranjem radnji i službi koje nijesu samo za vitalne potrebe građana.

Njemačka je nakon četiri nedjelje napravila prvi korak ka popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Kako navodi Frans pres, Merkel je u razgovoru sa članovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) rekla da je zabrinuta zbog sve većeg nepoštovanja pravila društvenog distanciranja, kao i da se samo razgovara o mogućnostima ukidanja te mjere.

"Ono što je sada važno jeste razvoj situacije do 30. aprila, datuma isteka važećih pravila zaštite", rekla je ona tokom razgovora na daljinu.

Merkel je dodala da će vjerovatno biti potrebno da se sačeka do 8. ili 9. maja da bi se saznalo da li je, pored postepenog otvaranja škola zakazanog za 4. maj, moguće i dalje ukidanje ograničenja.

Prema današnjim podacima, Njemačka ima 141.672 registrovanih slučajeva koronavirusa i 4.404 smrtna slučaja od kovid-19.