Mafijaški bos pušten u kućni pritvor: Zbog koronavirusa Bonura napušta zatvor u Milanu

Bonura koji je pravosnažno osuđen 2012. godine zbog mafijaškog udruživanja i iznude, na 23 zatvorske kazne, pušten je uz obrazloženje da je izložen povećanom zdravstvenom riziku od zaraze u "prenatrpanim" italijanskim zatvorima. Bio je jedan od optuženih u prvom maksi suđenju Cosa Nostri. Saradnik pravde Tomazo Busketa nazvao ga je "hrabrim" mafijašem
1177 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Mafijaški bos koji je izdržavao kaznu 23 godine zatvora u Milanu po najstrožem režimu pušten je u kućni pritvor zbog zdravstvenog rizika.

Sudija iz Milana odobrio je puštanje u kućni pritvor mafijaškog bosa Frančesko Bonure , koji je u zatvoru u Milanu, izdržavao kaznu od 23 godina zatvora, po najstrožem zatvorskom rezimu “41 bis”, koji predviđa totalnu izolaciju i nikakav kontakat sa drugim zatvorenicima.

Bonura koji je pravosnažno osuđen 2012. godine zbog mafijaškog udruživanja i iznude, na 23 zatvorske kazne, pušten je uz obrazloženje da je izložen povećanom zdravstvenom riziku od zaraze u "prenatrpanim" italijanskim zatvorima. Bio je jedan od optuženih u prvom maksi suđenju Cosa Nostri. Saradnik pravde Tomazo Busketa nazvao ga je "hrabrim" mafijašem.

Vanredna situacija zbog epidemije koronavirusa rizikuje da u kućni pritvor dovede ne samo obične zatvorenike (predlog vlade da bi se rasteretili italijanski prenatrpani zatvori ), već i velike šefove mafije.

Bonura se od juče može vratiti u svoj Palermo.

Postupajući sudija objasnio je odluku o kućnom pritvoru mafijašu iz Palerma zdravstvenim razlozima.

“Uzimajući u obzir trenutnu vanrednu situaciju u zdravstvu i s njom povezan rizik od zaraze, koji je nesumnjivo veći u okruženju s velikom gustoćom naseljenosti, kao što je zatvor, koji izlaže starije osobe s ozbiljnijim bolestima, teškim posljedicama", obrazlaze svoju odluku sudija.

U odredbi potpisanoj 20. aprila na 3 stranici, sudija objašnjava da će Bonura kućni pritvor provesti u kući svoje žene u Palermu, gđje neće moći da se sretne ni sa kim iz kriminalnog podzemlja, ali šef mafije i dalje može napustiti kuću zbog zdravstvenih razloga, uključujući i zdravlja članova njegove porodice, i zbog značajnih porodičnih potreba.

“Šta su značajne porodične obaveze”, postavlja pitanje novinar dnevnog lista “Il fatto quotidiano”, i odgovara: “Svadbe, krštenja, božićni i uskršnji ručkovi”.

List zaključuje da mafijaši koji kaznu služe u najstrožem zatvorskom režimu (41 bis) počinju ovih dana u vrijeme vanredne situacije zbog epidemije koronavirusa, jedan za drugim, da napuštaju zatvor.

Bonus video: