EK ukinula restrikciju izvoza zaštitne opreme za Zapadni Balkan

Komisija je, kao što je ranije najavljeno, revidirala svoju odluku od 15. marta kojom su uvedene neophodne dozvole za izvoz zaštitne medicinske opreme iz zemalja EU u treće zemlje uključujići i Zapadni Balkan
280 pregleda 0 komentar(a)
Evropska komisija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Evropska komisija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Evropska komisija (EK) objavila je novu šemu autorizacija za izvoz zaštitne medicinske opreme iz koje su izuzete zemlje Zapadnog Balkana.

Komisija je, kao što je ranije najavljeno, revidirala svoju odluku od 15. marta kojom su uvedene neophodne dozvole za izvoz zaštitne medicinske opreme iz zemalja EU u treće zemlje uključujići i Zapadni Balkan.

Nakon insitiranja zvaničnika država regiona, ali i predstavnika EU institucija, EK je uz konsultacije sa zemljma članicama usvojila odluku po kojoj se Zapadni Balkan izuzima iz postojeće šeme autorizacija.

Istovremeno, smanjen je i obim opreme koja podliježe autorizaciji na zaštitne medicinske maske, naočare i odijela, prenosi Tanjug.

”Ova šema odražava našu stalnu posvećenost zaštiti zdravlja ljudi kao i podršku humanitarnim akcijama i potrebama naših susjeda ili trgovinskih partnera”, izjavio je komesar za trgovinu Fil Hogan.

U EK dodaju da će u duhu međunarodne solidarnosti, nova šema sada izričito zahtijevati od država članica da po ubrzanim procedurama odobre izvoz hitnih nabavki u kontekstu humanitarne pomoći.

”Uredba obavezuje države članice da se prilikom procjene da li će izdati odobrenje za izvoz konsultuju sa EK koja mora donijeti mišljenje u roku od 48 sati”, navodi u Komisji.

Nova uredba o autorizaciji izvoza zaštitne medicinske opreme stupa na snagu 26. aprila i ograničena je na 30 dana.

Bonus video: