Italija sprema mjere za oporavak turizma

Tako će Sicilija platiti pola letova turistima koji dolaze u njihovu regiju, trećinu hotelskih računa i osigurati besplatne ulaznice za muzeje, piše engleski The Times.
1727 pregleda 1 komentar(a)
Rim, Foto: Beta/AP
Rim, Foto: Beta/AP

Sve više zemalja svijeta priprema se za ublažavanje mjera zbog poboljšane situacije oko pandemije koronavirusa, a jedan od najvećih izazova je spašavanje turističke sezone pogotovo za zemlje čija ekonomija zavisi od turizma.

Jedna od takvih država je Italija koja već sprema mjere za spas turizma. Tako će Sicilija platiti pola letova turistima koji dolaze u njihovu regiju, trećinu hotelskih računa i osigurati besplatne ulaznice za muzeje, piše engleski The Times.

Italija ima spreman budžet od 50 miliona eura kako bi spasila sektor turizma, a prve procjene govore kako je država u martu i aprilu izgubila oko milijardu eura u tom sektoru. 13 odsto italijanskog BDP-a čini turizam.

Prva ublažavanja mjera u Italiji koja je neko vrijeme bila svjetsko žarište pandemije koronavirusa počinju četvrtog maja, ali kao i u ostatku svijeta to će se raditi u posebnim uslovima i dalje uz stroge mjere socijalne distance.

Italija je sve bliže broju od 200 hiljada slučajeva koronavirusa, a zabilježeno je i gotovo 26 hiljada smrtnih slučajeva.

Bonus video: