Merkel: Njemačka neće zanemariti ekološka pitanja tokom predsjedavanja EU

Moramo da se potrudimo da uradimo nešto da ekonomski ojačamo Evropu, da uradimo nešto za socijalnu koheziju i da mislimo o budućnosti, a to uključuje klimu i pitanja zaštite životne sredine", rekla je Merkel povodom njemačkog predsedavanja Unijom
635 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel je 14 godina na čelu Njemačke, Foto: Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP
Angela Merkel je 14 godina na čelu Njemačke, Foto: Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP, Beta/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će u fokusu predstojećeg njemačkog predsedavanja Evropskom unijom biti kriza izazvana novim koronavirusom, ali da neće biti zanemarena druga pitanja, prije svega klimatske promjene i ekologija.

"Moramo da se potrudimo da uradimo nešto da ekonomski ojačamo Evropu, da uradimo nešto za socijalnu koheziju i da mislimo o budućnosti, a to uključuje klimu i pitanja zaštite životne sredine", rekla je Merkel povodom njemačkog predsedavanja Unijom.

Njemačka će 1. jula preuzeti od Hrvatske šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.

Merkel je upozorila na drastičan ekonomski pad zbog pandemije koronavirusa i ocijenila da je u narednim nedeljama i mjesecima važno pokazati zajedništvo unutar EU.

Navela je da će se pojaviti pitanje načina izgradnje efikasnog evropskog zdravstvenog sistema u svim članicama EU i dodala da želi da na kraju njemačkog predsjedavanja bude "više Evrope".

Lideri EU su ove nedelje postogli dogovor o obimnom planu oporavka, ali tek treba da usaglase naredni sedmogodišnji budžet Unije.

Bonus video: