Svjetsko prvenstvo 2006: Istina se neće saznati

A Franc Bekenbauer se opet izvukao. On nije bio upleten u poreska pitanja. Četrnaest godina nakon „ljetnje fudbalske bajke“ u Njemačkoj, vjerovatno ćemo morati da se pomirimo sa činjenicom da nikada nećemo saznati istinu o milionskoj uplati. Osim ako Bekenbauer ili šef FIFA Infantino ipak nekad požele da olakšaju svoju savjest. Pa makar i u testamentu
4521 pregleda 1 komentar(a)
Ponovo se izvukao: Franc Bekebauer, Foto: AP
Ponovo se izvukao: Franc Bekebauer, Foto: AP

U Švajcarskoj je zbog zastarjelosti završeno suđenje njemačkim fudbalskim funkcionerima optuženim za korupciju u organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu 2006. Istinu vjerovatno nikad nećemo saznati, smatra Tobijas Elmajer

Ovoga puta nije kriva korona. Proces protiv fudbalskih funkcionera Tea Cvancigera, Volfganga Nirsbaha, Horsta R. Šmita i Ursa Linsija i bez pandemije ne bi bio završen presudom. Četvorica funkcionera optužena su da nisu rekli istinu o uplati 6,7 miliona eura uoči Svjetskog fudbalskog prvenstva koje je 2006. godine održano u Njemačkoj. To već godinama baca sijenku na pozitivne aspekte „ljetnje bajke“, kako se obično u Njemačkoj naziva to svjetsko prvenstvo.

Bivši predsjednici Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) Volfgang Nirsbah i dr Teo Cvanciger, bivši blagajnik DFB Horst R. Šmit, kao i bivši generalni sekretar FIFA Urs Linsi tako ostaju nekažnjeni – baram kada se radi o upravo završenom suđenju u Švajcarskoj. Nekažnjeno, ne zato što je dokazana njihova nevinost, već zato što je slučaj od ponedjeljka (27.4.) zastario.

Za to je odgovorno švajcarsko sudstvo. Od početka istrage u jesen 2015. pa do podizanja optužnice 9. marta 2020. prošle su četiri i po godine. Već tada je, i bez korona-krize, bilo je jasno da suđenje neće biti završeno u roku od sedam nedjelja.

Sastanak državnog tužioca i Infantina

Ali čak i da im je dokazana krivica, samo bi se pokazalo da su Cvanciger, Nirsbah, Šmit i Linsi „žrtveni jarci“. Oni su unisono tvrdili da nisu „ništa uradili“. U traženju istine sigurno bi mogao da pomogne peti čovjek, protiv kojeg je u početku takođe vođena istraga. Ali suđenje Francu Bekenbaueru je prošle godine, zbog njegovog zdravstvenog stanja, odvojeno od glavnog sudskog procesa. On se smatra zaslužnim za dovođenje svjetskog prvenstva u Njemačku – vjerovatno uz pomoć tih 6,7 miliona eura.

Bekenbauer je svojevremeno od – sada preminulog – bivšeg šefa Adidasa, Roberta Luisa-Drajfusa dobio zajam u iznosu od 6,7 miliona evra – tačno taj iznos koji je završio kod Mohameda Bin Hamama iz Katara, koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije.

I niko sada neće odgovarati. Moguće i zato što se u sve to umiješao šef FIFA Đani Infantino. Postoje priče o tajnom sastanku Infantina i švajcarskog državnog tužioca Mihaela Laubera. Protokol tog sastanka očigledno ne postoji, ali je švajcarski Savezni krivični sud udaljio Laubera iz procesa – zbog pristrasnosti. Švajcarsko tužilaštvo koje je taj komplikovan slučaj prihvatilo sa velikim žarom, sada mora da prizna veliki neuspjeh.

Bekenbauer se opet izvukao

Aktuelni predsednik DFB Fric Keler, smatra da je to „krajnje nezadovoljavajuće, pa i frustrirajuće“. DFB zato želi da nastavi istragu na svoju ruku, kako bi se otkrile činjenice u vezi „afere ljetnja bajka“. To bi moglo da bude teško. S obzirom na to da su svi osumnjičeni konsekventno ćutali pred sudom, teško da će sada biti otvoreni prema organima fudbalskog saveza.

I čitavo njemačko pravosuđe bi vjerovatno došlo do svojih granica. Već samo podizanje optužnice protiv utaje poreza, odnosno pomaganja u tome, obilježavale su pravne trzavice. Okružni sud u Frankfurtu na Majni, gdje je i sjedište DFB, nije bio spreman da otvori proces. Tek se sljedeća instanca, Viši pokrajinski sud, pobrinula prošlog ljeta da Nirsbah, Cvanciger i Šmit ipak i u Nemačkoj budu izvedeni pred sud.

A Franc Bekenbauer se opet izvukao. On nije bio upleten u poreska pitanja. Četrnaest godina nakon „ljetnje fudbalske bajke“ u Njemačkoj, vjerovatno ćemo morati da se pomirimo sa činjenicom da nikada nećemo saznati istinu o milionskoj uplati. Osim ako Bekenbauer ili šef FIFA Infantino ipak nekad požele da olakšaju svoju savjest. Pa makar i u testamentu.

Bonus video: