ASCG: EU da ne prepusti Zapadni Balkan Kini i Rusiji

„I Kina i Rusija su iskoristile momenat da isplivaju kao međunarodni dobročinitelji šaljući medicinsku opremu, zalihe i eskperte zemljama pogođenim virusom”, ocijenio je Kentera
862 pregleda 3 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2020. 20:58h

Posljedice koje će koronavirus ostaviti na svijet biće ogromne, a na takve izazove, uprkos sporoj početnoj reakciji, najbolje mogu odgovoriti savezi poput NATO-a i Evropske unije (EU), ocijenili su učesnici onlajn konferencije Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG).

Sa onlajn konferencije, koju je ASCG emitovao uživao na svojoj Fejsbuk stranici, poručeno je da Zapadni Balkan mora biti u fokusu briselske adminstracije, jer će u suprotnom to iskoristiti Kina u Rusija.

Na konferenciji su, kako je saopšteno, učestovali su predsjednik ASCG, Savo Kentera, predsjednik AS Italije i Svjetske organizacije Atlantske povelje (ATA), Fabricio Lućioli, predstavnik Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Damir Marušić i novinar iz Srbije, Boško Jakšić.

Kentera je naveo da je pandemija već promijenila živote ljudi na mnogo načina.

Prema njegovim riječima, dok se zapadne demokratije bore sa posljedicama virusa, mnogi su hvalili kineski odgovor na krizu i strategije ostalih autoritarnih režima.

„I Kina i Rusija su iskoristile momenat da isplivaju kao međunarodni dobročinitelji šaljući medicinsku opremu, zalihe i eskperte zemljama pogođenim virusom”, ocijenio je Kentera.

Marušić je, govoreći o situaciji u SAD-u, zemlji koja je trenutno najviše pogođena virusom, kazao da će karantin u toj zemji trajati minimum do kraja maja.

On je kazao da je dodatni problem za SAD što centralna vlast u Vašingtonu nije dovoljno jaka, dodajući da će virus sigurno imati uticaja na predstojeće predsjedničke izbore u toj zemlji.

“O svemu se priča kroz virus. Ono što mi je nevjerovatno je što su se Demokrate povukle i pustile predsjednika Donalda Trampa da radi šta hoće. Vjerovatno čekaju samo njegove greške kako bi ubirali poene“, kazao je Marušić.

Virus je, kako ocijenio Fabricio Lućioli, napao ne samo ljude, već i multilateralne organizacije poput Ujedinenih nacija, EU i NATO-a.

“Pokazalo se da imamo da imamo dvije različite Evrope unutar Unije. Na jednoj strani su dugo bile Italija, Španija, Grčka i Francuska a na drugoj sjeverne zemlje koje je predvodila Njemačka. Italija se dugo borila sama. To su iskoristile Rusija i Kina“, naveo je Lućioli.

Pandemija će, istakao je on, izazvati ogromne ekonomske probleme.

„Svaki Italijan prosječno biti dužan nakon ovoga oko 43 hiljade EUR, što će biti ogroman izazov za rješenje”, naveo je Lućioli.

Jakšić je, komentarišući slanje kineske pomoći širom svijeta, kazao da je taktika Pekinga jasna i da je to uvod samo u pokušaj jačanja njihove ekonomske i političke pozicije nakon pandemije.

Rusija je, kako je naveo, plasirala narative da se uspješno bori s krizom, s namjerom da unizi evropske institucije.

„Pritisnuta od Kine, EU u posljednjem izvještavaju nije kritikovala Peking. To je razumljivo jer je ekonomska razmjena između Kine i EU bila više od milijardu EUR. Kina ne želi da prhvati krivicu, već šalje pomoć sa namjerom da ojača svoju političku i ekonomsku poziciju nakon pandemije”, naveo je Jakšić.

On je podsjetio i da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, posebno hvalio pomoć Kine i Rusije, govoreći o bratskim odnosima sa ruskim i kineskim predsjednicima.

“Nijesam siguran kakve su namjere Vučića, možda ovakvim ponašenjem želi da privuče veću pomoć Zapada. Vučić računa na pomoć Zapada za rješenje problema Kosova, ali ne želi pomoć u jačanju nezavisnosti institucija i slobode medija“, kazao je Jakšić.

Prema njegovim riječima, korona je pomogla Vučiću u smislu jačanja vlasti, kao Orbanu u Mađarskoj.

Govoreći o situaciji u regionu, Jakšić je ocijenio da je Zapadni Balkan žarište nove dezinformacione kampanje.

NATO je, kako je dodao, prijemom Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ojačao demokratske procese u regionu, ali Kina i Rusija uprkos tome pojačavaju njihove aktivnosti.

Kentera se saglasio sa tim ocjenama, navodeći da Crna Gora želi da živi u skladu sa standardima koje promoviše zapadni sistem vrijednosti, a ne u skladu sa pravilima autoritarnih režima poput Kine ili Rusije.

On je dodao da Rusija i dalje ne odustaje od Balkana ni Crne Gore, kao njene interesne zone.

To, podsjetio je Kentera, pokazuje i posljednja izjava šefa ruske diplomatije, Sergeja Lavrova, koji je kazao da se nada da će se vlasti u Crnoj Gori otići oni koji sprovode rusofobičnu politiku.

“Najnovija izjava stiže bez bilo kakve provokacije iz Crne Gore, ali niti ta, niti bilo koja druga izjava neće uticati na naš evropski put a samo će ojačati našu poziciju u NATO. Želimo jaču vladavinu prava i demokratiju, mislim da nam to ne nude ni Kina ni Rusija, naprotiv”, zaključio je Kentera.

Bonus video: