Njemačka produžava do sredine juna upozorenje na putovanja

Dok odmori počinju već krajem juna, ta mjera može da ugrozi planove brojnih njemačkih građana koji tradicionalno vole da provode odmor u inostranstvu
2386 pregleda 1 komentar(a)
Njemački šef diplomatije, Hajko Mas, Foto: AP, AP, AP, AP
Njemački šef diplomatije, Hajko Mas, Foto: AP, AP, AP, AP

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova produžilo je danas do sredine juna upozorenje na putovanja u inostranstvo zbog pandemije koronavirusa.

"Još nismo u mogućnosti da bez zabrinutosti preporučimo putovanja" u inostranstvo i zato je "neophodno da upozorenje na putovanja produžimo do sredine juna", izjavio je na konferenciji za novinare u Berlinu šef njemačke diplomatije Hajko Mas.

Ograničenja putovanja su na snazi zbog pandemije koja je praktično zaustavila vazdušni saobraćaj u svijetu, uz pojačane kontrole na granicama i mjere izolacije u većini zemalja.

"Sve ostaje otvoreno. Imaćemo brojne razgovore sa evropskim partnerima kako bismo se uskladili na međunarodnom nivou", rekao je ministar Mas.

Šef njemačke diplomatije je dodao da će sve zavisiti od razvoja pandemije u Evropi i šire i dodao da će biti potrebne sedmice prije nego što se stvari normalizuju.

Njemačka je poslednje četiri sedmice prebacila oko 240.000 svojih turista koji su bili blokirani širom svijeta zbog izbijanja pandemije, podsjetio je ministar.

On je takođe ukazao da zemlja ne namjerava da "takvu akciju ponovi i tokom ljeta".

Dok odmori počinju već krajem juna, ta mjera može da ugrozi planove brojnih njemačkih građana koji tradicionalno vole da provode odmor u inostranstvu.

Bonus video: