EK za sada ne vidi razlog za postupak protiv Mađarske

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon o vanrednom stanju koji premijeru Viktoru Orbanu daje ovlašćenja da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja. Zakonom su uvedene i visoke zatvorske kazne za sve koji ometaju sprovođenje mjera ili šire lažne informacije
272 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: AP
Viktor Orban, Foto: AP

Evropska komisija (EK) za sada ne vidi razlog za pokretanje postupka protiv Mađarske zbog novog zakona koji premijeru daje ovlašćenje da vlada izvršnim uredbama, ali će sa pažnjom pratiti njegovo sprovođenje, izjavila je u potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova.

"Pažljivo smo proučili mađarski zakon o vanrednom stanju i on sam po sebi još, naglašavam još, ne daje razloga za pokretanje postupka zbog povrede prava EU-a. Pratimo kako mađarska vlada koristi vrlo široka diskreciona ovlašćenja", rekla je Jurova.

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon o vanrednom stanju koji premijeru Viktoru Orbanu daje ovlašćenja da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja. Zakonom su uvedene i visoke zatvorske kazne za sve koji ometaju sprovođenje mjera ili šire lažne informacije, prenosi agencija Hina.

Jurova kaže da EK sa pažnjom prati sprovođenje zakona i da ga treba čitati "u određenom kontekstu" jer je i prije pandemije Evropska komisija imala primjedbe u pogledu ravnoteže vlasti, slobode govora, pluralanosti mišljenja, civilnog društva.

"U potpunosti razumijemo da vanredna situacija zahtijeva vanredna rješenja. Ali to ne znači da treba ukinuti parlamentarnu kontrolu, ustav ili slobodu medija", istakla je Jurova.

Bonus video: