"VELIKI EKONOMSKI I POLITIČKI IZAZOV"

Njemačka očekuje najgoru recesiju u posljednjih 50 godina

On je najavio da će najveći pad privrede biti u drugom tromjesečju, prije nego što, kako se nada, bude došlo do ponovnog pokretanja privredne aktivnosti
833 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Njemačka vlada očekuje najgoru recesiju od početka računanja 1970. godine zbog koronavirusa, sa padom BDP-a od 6,3 odsto ove godine, rekao je danas ministar ekonomije Peter Altmajer.

Ta projekcija koja se oslanja na postupno i umjereno ukidanje restrikcija uvedenih da bi se ograničilo širenje pandemije predviđa oporavak 2021. godine sa privrednim rastom od 5,2 odsto.

"Proživećemo najgoru recesiju u istoriju Njemačke republike. Poslije deset godina rasta, posljedice pandemije ubacile su našu privredu u recesiju i predstavljaju veliki ekonomski i politički izazov", rekao je Altmajer.

On je najavio da će najveći pad privrede biti u drugom tromjesečju, prije nego što, kako se nada, bude došlo do ponovnog pokretanja privredne aktivnosti.

U drugom tromjesečju očekuje se pad BDP-a u Njemačkoj od 10 odsto što nije viđeno u novijoj istoriji, pokazuju zajedničke projekcije vodećih ekonomskih instituta objavljene početkom aprila.

Pored toga tržište rada je pod snažnim pritiskom, rekao je ministar i dodao da je najmanje tri miliona ljudi u martu i aprilu bilo djelimično nezaposleno.

Očekuje se rast stope nezaposlenosti od 5,8 odsto ali, kako je rekao ministar, ograničeno je znatno na delimičnu nezaposlenost kada njemačka država preuzima dvije trećine zaposlenih pogođenih poslodavaca.

Njemačka je od prošle nedjelje krenula u postepeno ublažavanje restrikcija uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa. Počela je sa otvaranjem nekih trgovina.

Ministar je upozorio da ne smiju da rizikuju drugi rast infekcija i da moraju da izbjegnu novo nekontrolisano širenje bolesti. Rekao je da podržava dodatno ublažavanje restrikcija ako podaci to dozvole.

"To je trka u izdržljivosti i ne smijemo da ugrozimo do sada ostvaren uspjeh", rekao je on.

Izvozna industrija, stub njemačke privrede, posebno je pogođena krizom, zbog koje je znatno usporena trgovinska razmjena.

Vlada očekuje smanjenje izvoza od 11,6 odsto 2020. a onda oporavak na rast od 7,6 odsto 2021. Uvoz će pasti 8,2 odsto ove godine, a iduće godine se očekuje rast uvoza od 6,5 odsto. Nivo razmjene iz 2019. godine se neće dostići prije 2022. godine.

Njemački Parlament je već krajem marta usvojio plan pomoći od gotovo 1.100 milijardi eura za pomoć privredi da prebrodi krizu.

Preporučujemo za Vas