RASPRAVLJALI O TURIZMU

Evropska komisija: Zabranu putovanja ukinuti što prije i bez diskriminacije na osnovu državljanstva

"Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegijum komesara smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što prije, izbjegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na osnovu državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju"
14162 pregleda 4 komentar(a)
Vera Jurova, Foto: AP
Vera Jurova, Foto: AP

Ograničenja putovanja treba ukinuti što je moguće prije i pritom treba izbjeći diskriminaciju na osnovu državljanstva, izjavila je potpredsjednica Evropske Komisije (EK) Vera Jurova.

Izvršno tijelo Evropske unije je na redovnoj sjednici raspravljalo o turizmu, jednom od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa.

"Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegijum komesara smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što prije, izbjegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na osnovu državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju", rekla je Jurova nakon sastanka.

Dodala je da se nije razgovaralo o ideji tzv. covid-19 pasoša koji bi važio za sve zemlje EU pri odlasku i dolasku turista, prenosi agencija Hina.

Jurova je najavila da će EK sredinom maja predstaviti predloge za podršku turizmu i smjernice za pojedine vrste saobraćaja.

Prema EK, turizam se suočava sa tri grupe problema: likvidnošću i povjerenjem potrošača, posljedicama koje sa sobom nose ograničenja putovanja te socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Komesari smatraju da se prava putnika moraju poštovati, pri čemu zbog problema likvidnosti treba učiniti više da vaučeri koji se putnicima nude u zamjenu za otkazana putovanja budu atraktivniji.

Brojne agencije umjesto povraćaja novca, kako predviđaju evropski propisi, nude vačure putnicima koji su uplatili putovanje, a koja su otkazana zbog pandemije koronavirusa.