SAOPŠTILA PORTPAROLKA RUSKOG MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Rusija: Napad raketama s američkih podmornica smatraćemo nuklearnom agresijom

Američko ministarstvo spoljnih poslova optužuje Moskvu da razmišlja o upotrebi nestrateškog nuklearnog oružja kao načina prisile u ograničenom sukobu, što je Rusija više puta negirala
4672 pregleda 4 komentar(a)
Zaharova, Foto: Reuters, Reuters
Zaharova, Foto: Reuters, Reuters

Moskva je danas odbacila američke argumente za razmještanje nuklearnih bojevih glava slabije razorne moći na podmorničke balističke rakete i upozorila da bi pokušaj upotrebe takvog oružja protiv Rusije doveo do nuklearnog odgovora.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi Moskva "svaki napad američkim balističkim raketama lansiranim s podmornice, nezavisno od specifikacije oružja, smatrala nuklearnom agresijom".

"Oni koji vole da teoretišu o fleksibilnosti američkog nuklearnog potencijala moraju da razumiju da se, u skladu s ruskom vojnom doktrinom, takvi potezi vide kao opravdanje za upotrebu nuklearnog oružja od Rusije u svrhu odmazde", rekla je Zaharova.

U dokumentu objavljenom prošle nedjelje, američki Stejt department naveo je da bi stavljanje nuklearnih bojevih glava slabije razorne moći na balističke rakete koje se lansiraju s podmornica pomoglo u suprotstavljanju potencijalnim novim prijetnjama Rusije i Kine.

Američko ministarstvo spoljnih poslova optužuje Moskvu da razmišlja o upotrebi nestrateškog nuklearnog oružja kao načina prisile u ograničenom sukobu, što je Rusija više puta negirala.

Preporučujemo za Vas