ČESTI POLITIČKI POKUŠAJI "ZAROBLJAVANJA" MEDIJA

Savjet Evrope: Vlade ne smiju da koriste krizu da ućutkaju novinare

"Vlade se suočavaju s izazovima bez presedana tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali ta situacija ne smije da bude korišćena za ućutkivanje ili ometanje novinara. Mediji moraju imati slobodu da izvještavaju o svim aspektima krize", rekla je Pejčinović Burić.
169 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay

Generalna sekretarka Savjeta Evrope, Marija Pejčinović Burić, izjavila je da vlade moraju da zaštite ulogu novinara u demokratiji i da ne smiju da koriste situaciju u vrijeme krize da ih ućutkaju ili ometaju.

U pisanoj izjavi uoči Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, Pejčinović Burić je pozvala vlade da izbjegavaju ograničavanje slobode medija tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

"Vlade se suočavaju s izazovima bez presedana tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali ta situacija ne smije da bude korišćena za ućutkivanje ili ometanje novinara. Mediji moraju imati slobodu da izvještavaju o svim aspektima krize", rekla je Pejčinović Burić.

Navela je da novinari "imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost za pružanje blagovremenih, tačnih i pouzdanih informacija javnosti" i da "moraju biti u mogućnosti da temeljno analiziraju odluke vlasti donijete kao odgovor na pandemiju".

"Odgovornim izvještavanjem novinari mogu da spriječe širenje panike i istaknu pozitivne primjere solidarnosti u našim društvima. Bila sam impresionirana i ohrabrena mnogim medijskim izveštajima da građani pomažu jedni drugima, kao i o negovateljima, medicinskim sestrama i drugim 'herojima' ove krize", kazala je generalna sekretarka Savjeta Evrope.

Ona je izrazila zabrinutost zbog navoda u juče objavljenom Godišnjem izvještaju partnerskih organizacija Platforme Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara, u kojem se ukazuje na trend nasilja i zastrašivanja novinara tokom 2019. godine. Izvještaj je sačinilo 14 međunarodnih nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija.

"Nažalost, nastavlja se zabrinjavajući trend nasilja nad novinarima i njihovog zastrašivanja, primijećen posljednjih godina. Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nekažnjavanja ubistva novinara. Svjesna sam i teške ekonomske situacije u kojoj su danas mnogi novinari", rekla je Pejčinović Burić.

Ona je ohrabrila države članice Savjeta Evrope da zaštite ulogu novinara kao "čuvara" i važnog faktora neophodne kontrole vlasti u demokratskim društvima.

Partnerske organizacije Platforme Savjeta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara zabilježile su u 2019. godini 142 ozbiljne prijetnje novinarima u 47 država članica Saveta Evrope, uključujući 33 fizička napada na novinare, 17 novih slučajeva pritvaranja i zatvaranja, 43 slučaja uznemiravanja i zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja ubistva novinara.

Nevladine organizacije su izrazile zabrinutost zbog 22 trenutno neriješena slučaja nekažnjavanja ubistva novinara i navele da je najmanje 105 novinara bilo u zatvoru na kraju 2019. godine.

U Godišnjem izveštaju su upozorile da je stanje slobode medija u Evropi duboko nezadovoljavajuće i da su sistemski postali politički pokušaji "zarobljavanja" medija i neuspesi mnogih državnih organa da održavaju verodostojan okvir zaštite slobode medija.

Preporučujemo za Vas