Mas: Njemačko predsjedavanje EU u sjenci krize, ali ostaju strateški prioriteti

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslovaukazuje i da su napori Njemačke tijesno povezani sa programom rada Evropske komisije. Komisija će, kako se navodi, u narednim nedjeljama predočiti svoj prilagođeni program rada, što je i važna osnova da se uobliče njemački planovi.
315 pregleda 0 komentar(a)
Njemački šef diplomatije, Hajko Mas, Foto: AP, AP, AP, AP
Njemački šef diplomatije, Hajko Mas, Foto: AP, AP, AP, AP

Njemačko predsjedavanje Evropskom unijom od 1. jula zbog pandemije dobija nove obrise i u prvi plan stupaju borba protiv koronavirusa i ekomski oporavak Evrope, ali Njemačka vlada ne želi da zapostavi ni strateška pitanja klime, digitalizacije i budžeta EU, izjavio je šef njemačke diplomatije, Hajko Mas.

Mas je kasno sinoć, poslije sastanka njemačke vlade posvećenog izmjenama koje pandemija nameće u planovima za njemačko rotirajuće predsjedavanje Savjetom EU, rekao da su očekivanja od Njemačke velika i da je kurs jasan - da Evropa iz pandemijske krize mora da izađe jača.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova prenijelo je Masove riječi da će tačke agende predstojećeg predsjedavanja koje su u vezi sa koronom biti duge i neodložne. Riječ je, kako je rekao, o izlaznoj strategiji, ekonomskom oporavku u Evropi i o jačanju socijalne kohezije.

"Njemačka vlada iz pandemije želi da izvuče pravilne zaključke, a Evropu učini otpornijom. Da bi se Evropa ponovo ekonomski oporavila važne su dvije stvari - pored sada pokrenutih mera za stabilizaciju, potreban je veliki paket za ekonomski i socijani oporavak kroz pimjereni evropski budžet i fond za obnovu", naveo je ministar.

Mas je, međutim, naveo da pandemija ne gura u zapećak ni pitanja koja su od strateške važnosti za budućnost. "Naprotiv. Zaštita klime i digitalizacija ostaju na vrhu agende predsjedavajućeg EU. I budući odnos prema Velikoj Britaniji mora, ako je moguće, da bude riješen do kraja 2020. godine, što je s ozirom na pregršt neriješenih pitanja veliki izazov".

Ministarstvo ukazuje i da su napori Njemačke tijesno povezani sa programom rada Evropske komisije. Komisija će, kako se navodi, u narednim nedjeljama predočiti svoj prilagođeni program rada, što je i važna osnova da se uobliče njemački planovi.

Na sajtu Mistarstva se navodi i da će Njemačka, pored toga, od 1. jula sa Slovenijom i Portugalom činiti takozvano predsjedničku trojku u EU. Hajko Mas je zato u srijedu popodne razgovarao sa svojim slovenačkim kolegom Anžeom Logarom i sa njim se saglasio da je neophodno da se trojno predsjedništvo, u svjetlu pandemije, u značajnoj mjeri adaptira i da je važno da se postigne optimalno rukovođenje krizom, uz podsticanje ekonomskog preporoda.

Portugal i Slovenija će u prvoj, odnosno drugoj polovini 2021. godine preuzeti predsjedavanje EU. Berlin, Lisabon i Ljubljana su još početkom 2019. godine postigli dogovor da tješnje sarađuju na povezivanju i koordinaciji svojih rotirajućih mandate na čelu EU.

Bonus video: