"Makron poslednji istinski zagovornik multilateralizma"

"Mond": Svjetska zdravstvena kriza mijenja odnose među velikim silama

"Ponovo se mora smisliti i urediti svjetski poredak", piše "Mond", uz opasku da je Organizacija Ujedinjenih Nacija paralisana, te francuski predsjednik Emanuel Makron nastoji da što brže organizuje zasijedanja vođa pet država - stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN radi dogovora o zajedničkim koracima za suzbijanje pandemije
2000 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: BETA/AP
Makron, Foto: BETA/AP

Francuski list "Mond" ocijenio je da "svjetska zdravstvena kriza zbog koronavirusa u dubinu mijenja odnose među velikim silama" što nameće neminovno preuređenje svjetskog poretka i zato "Evropska unija mora krenuti u sopstveno preustrojstvo ako želi da ima značaj i uticaj".

"Ponovo se mora smisliti i urediti svjetski poredak", piše "Mond", uz opasku da je Organizacija Ujedinjenih Nacija paralisana, te francuski predsjednik Emanuel Makron nastoji da što brže organizuje zasijedanja vođa pet država - stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN radi dogovora o zajedničkim koracima za suzbijanje pandemije.

Ovaj susret čelnika najmoćnijih država bi "morao da svijetu pokaže da su to lideri koji su u stanju da se iskobeljaju iz sadašnjeg ponašanja 'svako za sebe' i da sarađuju u borbi protiv koronavirusa", prenosi pariski dnevnik stav Makrona.

"Mond" smatra da je "Makron poslednji istinski zagovornik multilateralizma" u OUN i svetu i predočava da je svjetska zdravstvena kriza izazvala "korjenitu promjenu našeg geopolitičkog okruženja".

Po "Mondu", Makron je uveren da je multilateralizam "jedini međunarodni sistem koji garantuje  za mir i u kojem glas Evrope može da bude uvažen".

Pariski dnevnik zaključuje da mnogo šta ukazuje na to da će posle pandemije privrede i sama društva u Evropi i svijetu doživeti velike promjene.

List piše da je "prvi zaključak da mđjunarodni poredak izgrađen pod vođstvom Amerike posle Drugog svjetskog rata, više nije prilagođen stvarnosti odnosa snaga u 21 vijeku".

Posle raspada blokova je došlo do "multipolarnog nereda" i manjkavog rukovođenja svjetskim poslovima, što je, zbog zdravstvene krize, "potpuno puklo", smatra "Mond".

Kako ukazuje, "moć Kine je uzdrmala cijeli sistem", pokazavši i navodni uticaj Pekinga na Svjetsku zdravstvenu organizaciju jer je ona, piše u članku, "kasno pozvala svijet na uzbunu zbog koronavirusa".

"Druga pouka je da Amerika više ne vrši ulogu vođe svijeta, koju je sebi prisvojila u 20. vijeku", napominje francuski list i kaže da se to vidjelo i po tome što je Savjet bezbjednosti UN poslednjih mjeseci "paralisan".

"Jedinstvo Evrope nije izdržalo nasrtaj koronavirusa", piše "Mond" i dodaje da su "sebičnost država EU i povratak granica ugrozili dva stuba Unije: 'Šengenski prostor' i jedinstveno tržište".

"Napuštena od Amerike, s Kinom koja želi da prodre u Evropu, a u ledenim odnosima s Rusijom, Evropska unija još vjeruje u multilateralizam", primjećuje francuski dnevnik.

"Mond" napominje da "ukoliko Evropska unija želi da ima uticaja na izgradnju pravednijeg i bezbjednijeg svetskog poretka posle krize, mora početi najprije sopstvenu solidarnu i odlučnu ekonomsku obnovu".