Predsjednica Evropske komisije

Fon der Lajen negira da je EU ublažila izvještaj poslije pritiska Kine

Navodi o ublažavanju izvještaja pojavili su se pošto je briselski portal Politiko 21. aprila citirao dio nacrta izvještaja, u kojem je Kina direktno optužena da je vodila "globalnu kampanju širenja dezinformacija kako bi sa sebe skrenula krivicu za izbijanje epidemije i poboljšala svoj imidž u svijetu"
1944 pregleda 0 komentar(a)
Ursula Fon der Lajen, Foto: AP, AP, AP
Ursula Fon der Lajen, Foto: AP, AP, AP

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, negirala je da je Evropska unija ublažila izvještaj o dezinformacijama u vezi s koronavirusom poslije pritiska Kine.

Navodi o ublažavanju izvještaja pojavili su se pošto je briselski portal Politiko 21. aprila citirao dio nacrta izvještaja, u kojem je Kina direktno optužena da je vodila "globalnu kampanju širenja dezinformacija kako bi sa sebe skrenula krivicu za izbijanje epidemije i poboljšala svoj imidž u svijetu".

Izvještaj je objavljen tek 24. marta, a dio o Kini zamijenjen je ublaženom verzijom.

U intervjuu za Si-En-En (CNN) koji će biti emitovan u ponedjeljak, Fon der Lajen je negirala da je Kina izvršila pritisak na EU da promijeni izvještaj i brzo skrenula odgovor na lekcije naučene za vrijeme pandemije koronavirusa.

"Ne, ovo je nezavisan izvještaj naše službe za spoljne poslove, i ono što zaista mislim da ćemo morati da uradimo, pričala sam o naučenim lekcijama. Ako postoji jedna lekcija koju smo naučili, to je da nismo imali mnogo podataka", kazala je Fon der Lajen.

Kada ju je novinarka CNN Kristijan Amanpur potom upitala da li je u EU bilo autocenzure u tom slučaju, Fon der Lajen je i to negirala i skrenula odgovor na pitanje neodgovarajućeg medicinskog materijala koji dolazi iz Kine kao primjera da se EU ne plaši da kritikuje Peking.

"Ne, uopšte nije bilo (autocenzure), mislim da je važno da imamo veoma jasnu poziciju. A znate da je bilo mnogo kritičkih glasova u vezi s materijalom iz Kine koji nije služio svrsi", navela je predsjednica EK.

Poslije objavljivanja izvještaja, Njujork tajms je objavio, pozivajući se na diplomatske izvore iz EU, da je Kina vršila pritisak na Uniju.

Taj američki list je objavio i djelove procurelog mejla u kojem se vidi da je nacrt izvještaja bio gotov kada je savjetnica šefa evropske diplomatiije Ester Osorio stopirala njegovo objavljivanje.

U odgovoru za CNN, portparolka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Virdžinije Batu-Henrikson navela je da je prepiska objavljena u Njujork tajmsu izvučena iz konteksta, ali nije odgovorila da li je Osorio lično naredila stopiranje objavljivanja izvještaja.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel juče je takođe demantovao da je njegova služba popustila pod pritiskom Kine i ublažila izvještaj.

Pošto su članovi Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) tražili objašnjenje od Borela, on je na video sjednici rekao da se Kina jeste žalila na izvještaj, ali je naveo da je ta vrsta protivljenja "dnevna stvar" diplomatije i da Peking nema apsolutno nikakav uticaj na EEAS.

Borel je kazao da su kineski zvaničnici izrazili zabrinutost diplomatskim kanalima, ali da je tekst objavljen na sajtu EU i dalje kritičan prema Kini.