Borelj: Pandemija jasno istakla važnost medija, ali i omogućila ograničavanje njihove slobode

On je dodao da u velikom broju zemalja rad novinara ometaju previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju vanrednoj situaciji izazvanom koronavirusom, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija
287 pregleda 0 komentar(a)
Borelj, Foto: Betaphoto, Betaphoto
Borelj, Foto: Betaphoto, Betaphoto

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je da je trenutna kriza prouzrokovana širenjem koronavirusa jasno istakla važnost medija, jer je u nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji nego inače, prenio je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Borel je povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija, rekao da se na ovaj dan odaje počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima, kao i povećavanju transparentnosti i odgovornosti, saopštila je Delegacija EU u BiH, a prenosi RSE.

Evropski zvaničnik je naveo da ga brine činjenica da neke zemlje koriste pandemiju virusa kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija. Uprkos novim rizicima i izazovima koje donosi pandemija, Borelj je naglasio da novinari i medijski radnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad.

"Zahvaljujući njima do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju da izvještavaju iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim djelovima svijeta, i nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti", rekao je Borelj.

On je dodao da u velikom broju zemalja rad novinara ometaju previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju vanrednoj situaciji izazvanom koronavirusom, što dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija.

"Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internet stranica. Novinari su izloženi kampanjama ocrnjivanja, finansijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svog rada", naglasio je Borelj.

Evropski zvaničnik je rekao da EU ulaže napore na svom području i van njega da bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava, i njene društveno-ekonomske posljedice, uključujući i uslove u kojima rade mediji.

On je dodao da je EU usmjerena i na borbu protiv dezinformisanja o pandemiji koronavirusa, što uključuje promovisanje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu, kao i uklanjanje nelegalnog sadržaja.

Bonus video: