Britanski poslanici pozvali Džonsona da uvede sankcije Izraelu zbog aneksije Zapadne obale

Jedanaest evropskih ambasadora u Izraelu upozorilo je u četvrtak na ozbiljne posljedice ako se aneksija ostvari
1117 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: AP
Boris Džonson, Foto: AP

Oko 130 sadašnjih i bivših britanskih poslanika pisalo je premijeru Borisu Džonsonu pozivajući ga da uvede ekonomske sankcije ako Izrael počne da ostvaruje planove aneksiji djelova Zapadne obale na osnovu sporazuma o koalicionoj vladi.

U pismu se podsjeća da je Velika Britanija uvela sankcije Rusiji poslije aneksije Krima i da bi zato na svaku aneksiju Zapadne obale trebalo odgovoriti slično, piše britanski Gardijan.

Pismo su između ostalih potpisali bivši lider konzervativaca Kris Paten i bivši ministar za regionalni razvoj Endrju Mičel, te Margaret Hodž iz Laburističke stranke.

Aneksija bi bila "smrtni udarac za šanse za mir između izraelaca i Palestinaca zasnovan na održivom rješenju (po modelu) dvije države", ocjenjuje se u pismu i dodaje da izraelska vlada koristi "pokriće pandemije Kovida-19 da teži primjeni tog nečuvenog plana", pa je "bitno da VB uradi sve u svojoj moći da to spriječi".

"Naša vlada je izjavila da ni jedna aneksija ne može da prođe bez izazova. Vlada mora jasno staviti do znanja Izraelu da će svaka aneksija imati ozbiljne posljedice uključujući sankcije. Riječi nisu dovoljne: premijer (Benjamin) Netanjahu je ignorisao naše riječi. Moramo sprečiti njegovu vladu da postavi alarmantno opasan presedan u međunarodnim odnosima", napisali su britanski političari.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u januaru predstavio mirovni plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koji su Palestinci odbacili, a veći dio međunarodne zajednice osudio jer daje Izraelu zeleno svjetlo da anektira jevrejska naselja i drugu stratešku teritoriju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Koalicioni sporazum postignut prošle nedjelje uključuje okvir za primjenu aneksije počev od jula.

Na osnovu plana SAD Palestincima bi bila garantovana suvjerena ali demilitarizovana država na preostalom dijelu Zapadne obale i u pojasu Gaze sa glavnim gradom u predgrađu Jerusalima ali pod uslovom da ispune oštre uslove i uz obećanja o velikim investicijama.

Netanjahu je u nedjelju izrazio uvjerenje da će mu Tramp dozvoliti da ispuni svoju izborno obećanje da uspostavi suverenitet Izraela nad djelovima Zapadne obale za nekoliko mjeseci.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim od Jordana 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze od Egipta.

Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu i odbijaju da pregovaraju sa Trampovom administracijom jer smatraju da drži stranu Izraelu.

Jedanaest evropskih ambasadora u Izraelu upozorilo je u četvrtak na ozbiljne posljedice ako se aneksija ostvari.

Arapska liga je istog dana označila planiranu aneksiju "novim ratnim zločinom" protiv Palestinaca tokom virtuelne konferencije ministara spoljnih poslova.

Ona je takođe apelovala na SAD da povuku svoju podršku koja omogućava ostvarenje planova "okupacione izraelske vlade".

Bonus video: