u Austriji opozicija već zahtijeva istražni odbor

Standard: Kancelar Kurc i Merkelova i u doba pandemije dosledni različitim stilovima vladanja

Od Angele Merkel ne postoji niti jedna slika sa maskom, navodi „Standard“, dodajući da je, kada je nedavno zamoljena od novinara za informacije kako sada izgleda njen privatni život, koja ograničenja ima, to pitanje delovalo već kao „mali zločin“
1275 pregleda 1 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters, Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 03.05.2020. 09:47h

Austrijski kancelar Kurc i njemačka kancelarka Merkel i tokom pandemije koronavirusa ostaju dosledni svojim različitim stilovima vladanja, ocjenjuje "Standard".

Bečki dnevnik tumači da Sebastijan Kurc nastupa kao izvršilac, dok se njemačka šefica vlade prikazuje trezveno i uzdržano.

Dramatična je, u Austriji do sada nikada viđena slika, kada je vlada 6 aprila izašla na konferenciju za štampu, kada su najvažniji ministri, na čelu sa Kurcom, izašli sa maskama na licima.

To je bila nedelja kada je uvedena obaveza nošenja maski u supermarketima, kada je Kurc, kao „primus inter pares“ koračao ispred svojih ministara, iako je maske u borbi protv koronavirusa nedavno pre toga ocenio relativno beskorisnim, podsjeća list.

Od Angele Merkel ne postoji niti jedna slika sa maskom, navodi „Standard“, dodajući da je, kada je nedavno zamoljena od novinara za informacije kako sada izgleda njen privatni život, koja ograničenja ima, to pitanje delovalo već kao „mali zločin“.

Merkel
Merkel(Foto: AP)

Ukazala je da ne želi da daje informacije o svom privatnom životu.

"Gdje tačno sada provodim svoje minute neću vam sada reći. Svakako se pridržavam svih pravila, koja su usvojena", bio njen odgovor.

Ne odgovara o svom porodičnom životu, ne daje informacije kako komunicira sa suprugom Joahimom Sauerom i njegovom djecom, i unucima.

Kod Kurca je to sasvim drugačije, podvlači „Standard“.

List podseća da je Kurc čak i u govoru povodom 75-te godišnjice Druge Republike govorio o sopstvenoj porodici.

"Na početku bilo je još u redu ostati u kontaktu preko mobilnog ili putem videa", kazao je u televizijskom obraćanju građanima, dodajući da je potom postalo sve teže ne vidjeti i zagrliti sopstvene roditelje i babu.

Porodica Kurca je već u prvoj njegovoj predizbornoj kampanji na čelu Narodne partije (OVP) igrala važnu ulogu.

Tako su rodbina i dugogodišnji prijatelji u predizbornom klipu govorili o „Sebastijanu“, uz fotografije iz detinjstva tadašnjeg šefa diplomatije.

Od Merkelove takvih „kućnih“ priča nema, a i skupovi na kojima nastupa sa mužem su apsolutno rijetki.

Biografija Kurca dozvoljava mu da prikazuje različite identitete, smatra „Standard“ ukazujući da se prikazivao kao mladić koji je puno vremena proveo na poljoprivrednom imanju svoje babe u Valdfirtlu, a istovremeno se prikazivao i kao Bečlija koji zna kako je kada je sopstveni otac nezaposlen.

Žongliranje različitim ulogama izazvalo je, tokom kampanje, krizike rivala, ali je dobro prošlo kod birača, konstatuje list.

Merkelova čuva svoj privatni život, ali je istovremeno i ona povećala broj svojih konferencija za štampu.

"Ona ne objašnjava, ne kaže šta tačno misli – to joj se dugo prebacivalo. Međutim trenutno u 15-oj godini svog mandata na čelu vlade, obraća se Njemcima više nego ikada. To čini u njenom uobičajenom smirenom i na činjenicama zasnovanom stilu. Borbena retorika a la Emanuel Makron ''mi smo u ratu'' ne bi joj nikada prešla preko usana. To bi njene građane i zbunilo", naglašava "Standard".

Kurc je oduvek bio prisutan, snažnije od Merkelove, dodaje list.

Kada mu je parlament izglasao nepovjerenje, nakon afere "Ibica", on nije prihvatio svoj poslanički mandat, već se koncentrisao na predstojeću predizbornu kampanju, putovao je kroz Austriju, išao u šetnju sa građanima, vodio duge intervjue.

Na drugoj strani Merkelova čak izbjegava i učešće u televizijskim debatama.

Slično je i za vreme korona krize – Kurc je prisutan u dnevnim boravcima Austrijanaca, barem virtualno, jer više puta nedeljno imaju građani mogućnosti da ga vide, kako na velikim konferencijama za štampu, tako u skupštini, u intervjuima, ali i obraćanjima naciji.

I u pozadini je Kurc veoma aktivan, držeći sve urednike informisanim, razgovara sa predsednicima pokrajina i opozicijom, sve sa ciljem da njegova poruka stigne do naroda, podvlači "Standard".

Merkelova tokom koronavirus krize nije dala niti jedan intervju. I ona ima poruku, istu koja se može čuti od Kurca "budite obazrivi, držite odstojanje, shvatite situaciju ozbiljno".

Međutim, za Kurca se kaže da se igra strahom ljudi, prije svega od kada je u javnost dospeio protokol jedne sjednice Kriznog štaba.

Kurc je na građanima poručio da će virus "donijeti bolest, patnju i smrt" i da će uskoro "svako poznavati nekog ko je umro od korone".

Te riječi su probudile Austrijance, ali opozicija mu prebacuje da je širio paniku umesto da računa na pametno ponašanje građana.

Takva vrsta podizanja alarma je Merkelovoj nešto strano i njeno racionalno razmišljanje vidi se na konferencijama za štampu kada reproduktivni faktor trezveno objašnjava, kao i prikazuje dobro poznavanje materije.

Fizičarka Merkel ukazuje često i na izjave naučnika, a prihvata i sjavete glavnog virologa berlinskog "Šaritea" Kristijana Drostena, kojeg pušta i da briljira u javnosti.

To, međutim ne znači da Merkelova ne može biti odlučna u obraćanju građanima, jer im je 18. marta u televizijskom obraćanju poručila da moraju biti disciplinovani.

U tom govoru, ona se osvrnula i na DDR prošlost, i jasno rekla da ograničenja sigurno nisu laka za Njemce.

"Za nekog kao što sam ja, za koju su sloboda putovanja i kretanja bila teško izborena prava, se takva ograničenja sada mogu opravdati samo apsolutnom potrebom. Takva ograničenja u jednoj demokatiji nikada ne bi trebalo olako da se donose i moraju biti samo privremena", poručila je tada.

Razlika između Merkelove i Kurca nije samo u njihovim ličnostima, već i političkoj konstelaciji.

Mekerl nema pravo nametanja rešenja, jer je ograničena njemačkim federalizom, te odluke kada se koja škola otvara, ili gdje se nosi maska, donosi 16 pokrajina.

Zato njoj ostaje težak zadatak da posreduje između pokrajina kako bi se spriječilo previše razlika u zemlji.

Kod Kurca je drugačije, a ostaće u sjećanju svađa između vlade i grada Beča oko zatvaranja saveznih parkova, kao što su Augarten i Šenbrun.

Kurc i Merkel mogu da se raduju istim izvršnim rezultatima u istraživanjima, ali za oboje važi isto – nakon višenedeljnog vanrednog stanja raste otpor.

U Nemačkoj je predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble rekao da je protiv toga da sve bude podređeno zaštiti života, a u Austriji opozicija već zahtijeva istražni odbor kako bi se kritički sagledale odluke Kurca.

Dok se Merkelova nalazi u produžecima svog mandata, era Kurca, iz njegovog ugla, tek je počela, zaključuje "Standard".

Preporučujemo za Vas