GRAĐANI TRAŽE OSTAVKE

Slovenačka korona-korupcija: Šta je izvelo 4.500 demonstranata na biciklima protiv Janšine vlade

Ukupno je u samo šest sedmica Slovenija nabavila 266,6 miliona eura vrijednu medicinsku zaštitnu opremu i ventilatore, od kojih su mnogi bez sertifikata, a nabavke su bile samo preko slovenačkih firmi-posrednika, od kojih su mnoge bile povezane s političarima Janšine koalicije
5467 pregleda 1 komentar(a)
Slovenački premijer, Janez Janša, Foto: Betaphoto
Slovenački premijer, Janez Janša, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.05.2020. 13:31h

U petak, 1. maja uveče, građani Ljubljane održali su veliki protest protiv korupcije vlade premijera Janeza Janše. Ispred zgrade parlamenta u kružnoj vožnji biciklima vikali su “lopovi, lopovi”, stvarali buku i tražili ostavku vlade. Kako je trg ispred parlamenta bio premali za sve bicikliste, od kojih su mnogi na biciklima montirali transparente, vozili su se ljubljanskim ulicama i ispred zgrade vlade i predsjedništva, a pored bicilista u dugoj koloni bili su i drugi demonstranti na rolerima, sa skejtbordovima, rolerima, pa i osobe u invalidskim kolicama.

Prema nekim procjenama ukupno je bilo 4.500 biciklista, a slovenačka policija je zvanično procijenila da je na protestu bilo oko 3.500 biciklista. Policija nije pokušavala spriječiti protest, već je usmjerila kolonu ulicama, da ne bi došlo do saobraćajnih problema i nesreća, piše Nacional. Veliki broj demonstranata u petak se okupio uprkos prijetnjama ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa da će biti kažnjeni zbog povrede zabrane javnog ukupljanja. Na biciklima su građani Slovenije protestovali i u Mariboru i drugim slovenačkim gradovima.

Istog dana popodne, održao se i manji protest ispred zgrade sa 200 osoba, na kojoj su policajci uhapsili jednu osobu, majora Ladislava Trohu, bivšeg komandira odjeljenja za brze intervencije specijalne brigade Moris, koja je, ističe Nacional, bila umiješana u trgovinu oružjem i brutalno hapšenje civilne osobe u devedesetim godinama, kad je Janez Janša bio ministar obrane. Troha, koji je osnivač pokreta Svjesni građani Slovenije već godinama kritikuje Janšu, Kučana i mnoge druge slovenačke političare. Nedugo poslije hapšenja su ga oslobodili.

Pored toga što je bio 1. maj, Međunarodni praznik rada, a u Sloveniji zbog mjera zabranjene sve proslave, velikom broju demonstranata doprinijela je nova emisija Tarča na RTV Slovenija, u kojoj su u četvrtak razotkrili da je slovenačka vlada nabavila 220 ventilatora za navodno liječenje koronavirusa, koji nisu tehničko prikladni za taj zadatak, a istovremeno su imali najvišu cijenu od svih koje je analizirala stručna ljekarska komisija. Kompanija koja ih je uvozila primila je čak 10 miliona eura avansa poslije telefonske intervencije ministra za razvoj ekonomije Zdravka Počivalšeka, iako je imala bankarsku garanciju samo za polovinu ugovorenog iznosa.

Ukupno je u samo šest sedmica Slovenija nabavila 266,6 miliona eura vrijednu medicinsku zaštitnu opremu i ventilatore, od kojih su mnogi bez sertifikata, a nabavke su bile samo preko slovenačkih firmi-posrednika, od kojih su mnoge bile povezane s političarima Janšine koalicije, ističe Nacional. Tim poslovima se bavila i poslanica u parlamentu i potpredsjednica Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS) Jelka Godec, koja je intervenisala za kupovinu neodgovarajućih „maski” od salveta s gumicom, za koje je Slovenija platila ukupno 480.000 eura.

Predsjednik Revizorskog suda već je javno objasnio da nema nikakve osnove u zakonu da bi oprema trebalo da se nabavlja samo preko slovenačkih firmi, nego bi se moglo kupovati i direktno od proizvođača i drugih država.

Nacional
Nacional

Emisija Svet na televiziji Kanal A u petak je objavila e-mailove, koji potvrđuju da je slovenačka vlada odbacila ponudu jeftinih maski i ventilatora s svim sertifikatima iz kineske regije Nanjing, koju su u sredini marta organizovali na Slovenačkoj akademiji nauka i umjetnosti, a sarađivale su i kineske vlasti i ambasada. U odgovoru poslatom emailom akademicima državni sekretar Počivalšekovega ministarstva Aleš Cantarutti objasnio je da ne mogu primiti njihove ponude, jer nemaju slovenačke firme-posrednike i da su takva „uputstva slovenske Vlade”. U emisiji je kasnije objasnio da to nije bilo zvanično uputstvo vlade, nego da su „svi na vladi znali za ta uputstva”, prema njegovom mišljenju i premijer Janez Janša.

To na cijelu aferu oko kupovine skupe medicinske opreme u Sloveniji baca drugačije svjetlo, jer je dosad sva odgovornost bila prije svega na ministru Počivalšeku i ministru obrane Mateju Toninu. I zviždač Ivan Gale, zamjenik direktora Zavoda za robne rezerve u emisiji Tarča prošli tjedan spomenuo je „pritiske s vrha”.

Janša je svojevremeno bio osuđen na dvije godine zatvora u slučaju podmićivanja u aferi Patria, što je pola godina nakon izricanja presude ukinuo Ustavni sud. Bio je, kako navodi Nacional, i duboko umiješan u trgovanje oružjem u 90-im godinama, kad je bio ministar odbrane. Stoga ne čudi da se pojavljuju ozbiljne indicije da je upravo on iskoristio svoj premijerski uticaj kako bi se na specifičan način uključio u taj sporni najveći biznis u Sloveniji za vrijeme epidemije koronavirusa – 266 miliona eura vrijedne kupovine medicinske opreme.

U četvrtak su sve opozicione političke stranke zatražile ostavku predsjednika parlamenta Igora Zorčiča iz Počivalšekove Stranke modernog centra, zbog učestale povrede poslovnika i parlamentarne procedure, čime se prema njihovim riječima onemogućava demokratija u Sloveniji. Tog dana Janšina koalicija je uskratila državljanima Slovenije pravo glasanja na referendumu oko mega-korona zakona bez ikakve rasprave u parlamentu, dok je opozicija iz protesta protiv nedemokratskog vođenja parlamenta to glasanje bojkotovala.

U četvrtak je Janšina vlada smijenila i direktoricu Kancelarije za sprječavanje pranja novca i zamijenila je sa članom SDS-a Ivanom Kopinom. Janšina SDS više puta bila je pod istragom te kancelarije – u aferi Patria, aferi kredita iz Republike Srpske i u posljednje vrijeme u aferi velikih financijskih transakcija iz Mađarske za medije pod kontrolom stranke SDS. Utoliko se može tvrditi da Janša sve istražne institucije želi imati pod nadzorom svojih poslanika, vrlo vjerovatno za sprječavanje ikakvih zvaničnih istraga finansiranja njegove stranke.

Sve to doprinijelo je izlasku velikog broja demonstranata na ulice slovenačkih gradova tokom prvog maja, zaključuje Nacional.

Preporučujemo za Vas