Italijani odbrojavaju sate: Popuštanje mjera i djelimičan povratak slobode

U restoranima i kafeima moći će da se kupuju hrana i piće ali samo "za ponijeti"
2390 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Rima, Foto: AP
Detalj iz Rima, Foto: AP

Italijani odbrojavaju sate do stupanja na snagu ublaženih mjera koje će im bar djelimično vratiti slobodu poslije dva mjeseca potpune blokade tokom pandemije koronavirusa.

Sjutra se otvaraju parkovi i igrališta i izletišta za šetnju, trčanje ili vožnju biciklom, ali ljudi će morati da se međusobno drže na udaljenosti od bar jednog metra.

Italijani su već danas napolju, šetaju i ćaskaju, većina s maskama preko nosa i usta.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su građane da se pridržavaju i drugih mjera lične sanitarne zaštite, a premijer Đuzepe Konte upozorio da će ponovo uvesti restriktivne mjere ako stopa zaraze počne da raste.

U restoranima i kafeima moći će da se kupuju hrana i piće ali samo "za ponijeti".

"Kafa za ponijeti" nije nikada postala popularna u Italiji, jer je tamo ispijanje male espreso kafe za šankom društvena tradicija.

Opozicioni političari su gnijevno kritikovali ograničeno i komplikovano ublažavanje mjera, posebno to što se određuje koga građani mogu od ponedjeljka da posjećuju: samo rođake svog supružnika, a djecu samo ako su im nećaci, i nijednu drugu.

Džogeri ne moraju da koriste zaštitnu masku, ali čim prestanu da trče, moraju da je stave.

Premijer Konte u intervjuu dnevnom listu "La Stampa" priznao da ima "razočaranja" u privredi jer mnoga preduzeća moraju ostati zatvorena do 18. maja ili i poslije tog datuma.

Među nekoliko izuzetaka su prodavnice dječije odjeće i obuće.

Sada su dopuštene i sahrane, tako da ceremonija bude skraćena, s najviše 15 prisutnih koji moraju imati maske preko nosa i usta.

U tramvajima u Milanu su označena sjedišta koja se ne smiju koristiti da bi rastojanje među putnicima bilo koliko je propisano.

Preduzeća javnog gradskog saobraćaja u Italiji koja su ionako hronično patila zbog besparice, sada mole za pomoć centralne vlasti da bi mogle da plate dodatni broj vozača i vozila potrebna da bi, poštujući sanitarna pravila bezbjednog rastojanja među putnicima, uspjele da obave svakodnevni posao.

Bonus video: