Kurc: Drugi talas epidemije realan scenario

"Cilj je bio jasan – brzo i čvrsto reagovati kako bi suzbili širenje, a onda brzo ponovo krenuti u pravcu normalnosti i zemlju podići", naglasio je Kurc
1217 pregleda 0 komentar(a)
Kurc, Foto: AP
Kurc, Foto: AP

Drugi talas epidemije koronavirusa realan je scenario, ocijenio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc i dodao da je pitanje da li će državi poći za rukom da situaciju drži pod kontrolom, ili će opet doći do eksponencijalnog rasta.

Kurc je, u intervjuu švajcarskom Bliku, na pitanje da li se Austrija prebrzo vraća normalnom životu ili to druge zemlje rade presporo, rekao da je situacija u svakoj zemlji različita.

"Mi smo brzo i restriktivno djelovali i možemo sada brže da idemo u pravcu otvaranja. Međutim to činimo obazrivo, jer moramo stalno pratiti brojke i spriječiti da dođe do drugog talasa", objasnio je Kurc.

Upitan kako je Austrija tako brzo preduzela mjere, on je rekao da su bili u kontaktu sa azijskim državama koje su prethodno prošle krizu i da je Austrija od njih učila.

"Cilj je bio jasan – brzo i čvrsto reagovati kako bi suzbili širenje, a onda brzo ponovo krenuti u pravcu normalnosti i zemlju podići", naglasio je Kurc.

On je kazao da je prošao kroz izazovno vrijeme, jer su mjere donijete kada je broj infekcija bio relativno nizak u Austriji, zbog čega je na početku kod pojedinih političara vladala skepsa.

Danas se, kako je dodao, pokazalo da je rana reakcija spriječila najgore.

Kurc je istakao da ne vaga između zdravlja i privrede, jer što „više bjesni bolest“, to je lošije po zdravlje, a time i po privredu.

„Italija, Francuska i Španija nijesu samo humanitarno najpogođenije, već i ekonomski“, naveo je on dodajući da ne dozvoljava da na njega utiče pritisak.

Kurc je rekao da će Austrija biti obazriva u podizanju privrede, jer bi ponovno zatvaranje bilo najgore po ekonomiju.

Bonus video: