Merkelova kontrira poljskom premijeru: Sjeverni tok 2 nije prijetnja energetskoj sigurnosti Evrope

Moravjecki je pozvao Sjedinjene Države da uvedu sankcije na planirani gasovod, koji SAD vide, kako je rekao prošlog mjeseca američki državni sekretar Reks Tilerson, kao prijetnju energetskoj sigurnosti Evrope
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2018. 08:49h

Planirani gasovod Sjeverni tok 2, koji bi povezao Njemačku i Rusiju, ne predstavlja prijetnju energetskoj sigurnosti Evrope, kaže njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi Tanjug.

Ona je tako javno izrazila neslaganje sa poljskim kolegom Mateušom Moravjeckim s kojim se sastala u Berlinu.

"Iznijeli smo različite poglede po pitanju Sjevernog toka", rekla je Merkelova novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom, prenosi agencija Rojters.

Poljska, Ukrajina i baltičke države, podsjeća britanska agencija, strahuju da će gasovod, koji će ići po dnu Baltičkog mora, povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa i lišiti Ukrajinu ubiranja takse za tranzit gasa preko njene teritorije.

"Mi smatramo da je ovo jedan ekonomski projekat. Takođe smo za energetsku diverzifikaciju i želimo da Ukrajina i dalje ima tranzit gasa, ali smo uvjereni da Sjeverni tok ne predstavlja opasnost za diverzifikaciju", dodala je ona.

Moravjecki je rekao da se ne slaže da će Sjeverni tok 2 diverzifikovati snabdijevanje.

"To je gas iz istog izvora, ali preko drugačije rute. Mi ukazujemo na rizik od isključivanja Ukrajine iz tranzita", rekao je on, dodajući ipak da su važni komentari Merkelove koji se odnose na obezbjeđivanje naplate taksi Ukrajini za tranzit gasa.

Moravjecki je pozvao Sjedinjene Države da uvedu sankcije na planirani gasovod, koji SAD vide, kako je rekao prošlog mjeseca američki državni sekretar Reks Tilerson, kao prijetnju energetskoj sigurnosti Evrope.

Nordijske zemlje su takođe izrazile zabrinutost u pogledu bezbjednosti zbog toga što se gasovod postavlja ispod Baltičkog mora blizu njihovih obala. Nemačka i Austrija su se više fokusirale na komercijalnu korist koju će imati od veće količine jeftinog gasa, ističući da je mala šteta od još jednog gasovoda. Njemačke energetske grupacije Uniper i Vinteršel, austrijski OMV, anglo-holandska grupa Šel i francuski Anži investiraju u izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2, čija će dužina iznositi 1.225 kilometara.

Moravjecki je juče upozorio da Sjeverni tok 2 stvara nova nepotrebna žarišta tenzija i omogućava Rusiji kada ga izgradi da kako joj se hoće eskalira sukob u Ukrajini čak i u veliki rusko-ukrajinski rat.

"Gasovod preko Baltika stvara nova nepotrebna žarišta tenzija. Danas je Ukrajina na prvi pogled bezbjedna pošto kontroliše gasovode u Srednjoj Evropi. Kada proradi Sjeverni tok 2, a budu isključeni gasovodi preko Ukrajine, Rusija može na koji god želi način da eskalira sukob. Da napadne cijelu zemlju. Sjeverni tok 2 je korak u tom pravcu", kazao je juče Moravjecki u intervjuu za njemački list Velt.

U razgovoru koji u cjelosti juče objavio i poljski list Gazeta viborča, Moravjecki je ocijenio da ako se na kraju proširi Sjeverni tok veća je vjerovatnoća da će izbiti veliki rat između Rusije i Ukrajine.

"Zahvaljujući interkonektorima i terminalima za tečni gas Evropa ima dovoljno mogućnosti da pokrije svoje potrebe 180 milijardi kubnih metara gasa iz uvoza. Čak i Njemci planiraju svoj terminal u Brunsbitelu. Ukratko, Sjeverni tok 2 je nepotreban, štetan i izaziva razdor na Zapadu", kazao je Moravjecki.

Poljski premijer u intervjuu je izjavio da se svijet očigledno postavio naglavačke kada Njemci i neke evropske zemlje više vjeruju Rusiji nego SAD zbog Donalda Trampa.

"Mogu samo da se uhvatim za glavu i vičem spasavaj se ko može. Svijet se prevrnuo naglavačke", kazao je Moravjecki.

Optužbe da je predsjednik Tramp ušao u Bijelu kuću zahvaljujući pomoći ruskih specijalnih službi Moravjecki nije želio šire da komentariše.

"Ne mogu takođe da isključim da ruske službe podgrijavaju temu kako bi sahranile vjerodostojnost Vašingtona. Vjerujem da će Amerikanci na kraju uspjeti da razjasne sve do kraja u interesu kredibiliteta njihove zemlje", rekao je Moravjecki.

Bonus video: