U Francuskoj se prvi slučaj koronavirusa pojavio u decembru

Pacijent, 50-godišnji muškarac koji se od tada potpuno oporavio, rekao je da nema pojma kako se zarazio virusom jer nije bio ni u jednom zaraženom području
1554 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Pariza, Foto: AP
Detalj iz Pariza, Foto: AP

Pacijent kojem je dijagnostikovana upala pluća u blizini Pariza, 27. decembra, u stvari je imao koronavirus, rekao je njegov ljekar.

Doktor Iv Koen rekao je francuskim medijima da je bris uzet za vrijeme liječenja pacijenta, nedavno ponovo ispitivan i bio je pozitivan na kovid-19, prenosi Bi-Bi-Si.

Pacijent, 50-godišnji muškarac koji se od tada potpuno oporavio, rekao je da nema pojma kako se zarazio virusom jer nije bio ni u jednom zaraženom području.

Ova vijest znači da je virus možda stigao u Francusku skoro mjesec dana ranije nego što se mislilo.

Prema dosadašnjim informacijamaprva tri slučaja koronavirusa u zemlji potvrđena su 24. januara.

Od toga su dva zaražena prethodno bila u Vuhanu u Kini, gdje je epidemija prvi put otkrivena, a treći je bio član uže porodice.

Doktor Koen, koji je šef reanimacije u francuskoj bolnici rekao je da je sa kolegama ponovo testirao briseve ranijih pacijenata koji su imali drugu dijagnozu, kako bi pokušali da pronađu tragove koronavirusa.

"Od 14 pacijenata, jedan je pozitivno testiran. Još dva puta smo ga testirali da se uvjerimo da nema greške. I dva puta je bio pozitivan," rekao je Koen.

On je naveo da je alarmirao Nacionalnu zdravstvenu agenciju (ARS) i da poziva druge virologe da ponovo testiraju briseve u svojim bolnicama na kovid-19.

Kompletan izvještaj treba da bude objavljen kasnije ove nedjelje, a objaviće ga Međunarodni časopis za antimikrobne agense, dodao je.

Bonus video: