Kurc: EU potpuna sa zemljama Zapadnog Balkana

On je ocijenio da činjenica, da se Samit, koji je bio planiran da se održi u Zagrebu, održava putem video konferencije i pored koronavirusa, predstavlja „važan znak jedinstva“
584 pregleda 0 komentar(a)
Kurc, Foto: AP, AP
Kurc, Foto: AP, AP

Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su zajednički video samit koji se održava umjesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da na Zapadnom Balkanu, tokom pandemije koronavirusa, nije u toku nikakva geopolitička trka između Evrope, Kine ili Rusije.

„Svaka pomoć je dobra, bez obzira sa koje strane svijeta“, naglasio je Kurc, u izjavi novinarima, uoči današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan.

On je ocijenio da činjenica, da se Samit, koji je bio planiran da se održi u Zagrebu, održava putem video konferencije i pored koronavirusa, predstavlja „važan znak jedinstva“.

Naglasio je da da šefovi država i vlada EU i Zapadnog Balkana želi da podvuku solidarnost i saradnju u korona krizi.

Naredni koraci u pravcu širenja EU, prema njegovim riječima, nijesu na dnevnom redu, izuzev ponavljanja privrženosti evropskoj perspektivi sa obje strane.

Kurc je podvukao i značaj bilateralne pomoći, podsetivši da je Austrija sa Zapadnim Balkanom kulturno, ljudski, ekonomski i istorijski povezana, i da smatra svojom obavezom da pomaže.

Svim zemljama je, kako je ukazao, pružena podrška kroz zaštitnu opremu, a stavljeni su na raspolaganje i kapaciteti na intenzivnoj njezi u austrijskim bolnicama.

Za austrijskog kancelara je EU tek potpuna kada zemlje Zapadnog Balkana budu dio Unije.

Bonus video: