EU pozvala na solidarnost za izlazak iz krize

"Takva solidarnost nije sama po sebi data i nije dužnost. Ona zahtijeva napore i kompromise svih nas", navela je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u video poruci
870 pregleda 0 komentar(a)
EU (ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
EU (ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Nekoliko evropskih zvaničnika pozvalo je danas zemlje članice EU da pokažu solidarnost i omoguće usvajanje ambicioznog plana oporavka kako bi Unija izašla iz ozbiljne recesije izazvane pandemijom koronavirusa.

"Takva solidarnost nije sama po sebi data i nije dužnost. Ona zahtijeva napore i kompromise svih nas", navela je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u video poruci.

Njena i druge video poruke zvaničnika prenijela je Fondacija Rober Šuman u znak sjećanja na apel upućen 9. maja 1950. godine, koji se smatra tekstom kojim su postavljeni temelji EU.

Ursula fon der Lajen trebalo bi do kraja maja da predstavi plan oporavka. Francuska se zalaže za trogodišnje izdvajanje od 1.000 do 1.500 milijardi eura za ekonomski oporavak i investicije u EU. Međutim, Njemačka, Holandija, Austrija, Finska, Danska i Švedska odbijaju da udruže nadoknade u ime solidarnost sa zemljama koje su najviše pogođene koronavirusom i recesijom.

"Solidarnost je u našem interesu", rekla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard dok je Mišel Barnije, koji je u ime EU zadužen za pregovore sa Velikom Britanijom, rekao da je Evropa u opasnosti i krhka.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da saradnja, solidarnost i sposobnost zajedničkog delovanja predstavlja središte evropskog uspjeha.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli ocijenio je da je politika korisna ako je hrabra, a ukoliko je hrabra onda može da mijenja stvari i čak da mijenja svet.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Robera Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku Evropske unije.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Bonus video: