Oslobađanje mafijaša posvađalo političare u Italiji

Stotine mafijaša i švercera droge puštene iz zatvora da bi se umanjio rizik od masovne zaraze u prenatrpanim zatvorima u Italiji
2043 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Do prošlog mjeseca 85-godišnji Franko Kataldo je služio kaznu doživotnog zatvora zbog uloge u jednom od najjezivijih ubistva u Italiji. Đuzepe di Mateo, 12-godišnjak čiji je otac mafijaš postao svjedok saradnik, 1993. godine je otet, držan kao talac dvije godine, zadavljen i rastvoren u kiselini.

Zbog krize oko koronavirusa, Kataldo je sa još nekoliko stotina mafijaša i švercera droge oslobođen i stavljen u kućni pritvor da bi se umanjio rizik od masovne zaraze u prenatrpanim zatvorima u Italiji.

Vlasti su odlučile da zatvorenci stariji od 70 godina mogu biti oslobođeni ako imaju zdravstvenih problema zbog kojih su izloženi opasnosti od zaraze.

Među oslobođenima je nekoliko figura visokog profila i najmanje četiri mafijaška bosa koji robijaju u zatvorima sa najjačom mjerama obezbjeđenja, uključujući Paskvalea Zagariju, kojeg zovu Bin Laden.

U vrijeme kada je pandemija koronavirusa povećala podršku javnosti koalicionoj vladi Đuzepea Kontea, oslobađanje je obezbijedilo opoziciji prijeko potrebnu municiju, piše portal “Politiko”.

Tužioci, grupe za podršku žrtvama i opozicione stranke su svalile krivicu na ministra pravde Alfonsa Bonafedea, člana Pokreta 5 zvjezdica. Lider ultradesničarskog pokreta Liga, Mateo Salvini, prednjači u osudama i on je pozvao Bonafedea da podnese ostavku, a italijanskog predsjednika Serđa Matarelu, čijeg brata je ubila mafija, da interveniše.

Savez desnog centra opozicionih stranaka u četvrtak je podnio zajednički predlog da se Bonafedeu izglasa nepovjerenje u Senatu, gdje vlada ima veoma tijesnu većinu. Glasanje, koje još nije zakazano, moglo bi imati posljedice po čitavu vladu ako Italia Viva, dio vladajuće većine, stane na stranu opozicije, piše “Politiko”. Lider Mateo Renci je odbio da isključi tu mogućnost.

Nakon nasilne pobune u desetinama prenatrpanih zatvora u martu, vlada je naredila oslobađanje zatvorenika kojima je ostalo malo do kraja kazne. Robijaši su protestovali zbog restriktivnih mjera koje su u zatvorima uvedene u cilju suzbijanja zaraze.

Dok neke kategorije zatvorenika nisu obuhvaćene odlukom o puštanju iz zatvora - silovatelji i oni sa lošom disciplinom, na primjer - mafijaši nisu posebno isključeni iz mjera za ograničavanje izloženosti zarazi.

Do kraja aprila, najmanje 376 mafijaša i švercera drogom je oslobođeno i poslato kući da ostatak kazne odsluže u kućnom pritvoru, prema pisanju italijanskog lista “Republika”. Više od 60 ih je oslobođeno samo na Siciliji.

Bonafede je u srijedu primoran da napravi zaokret i on je u parlamentu rekao da će novi dekret vlade primorati odbore za uslovno oslobađanje da traže savjet od tužilaca protiv mafije i da radi na dekretu za vraćanje mafijaša u zatvor.

Objavljujući predlog o izglasavanju nepovjerenja, Đulija Bonđorno, senatorka i bivša ministarka iz redova Lige, kazala je da je ministar pravde nesposoban i da je izazvao haos. Andrea Delmastro iz ultradesničarske stranke Frateli d’Italia, rekao je za “Politiko” da je Bonafede lično odgovoran za najveću pobjedu mafije nad državom od 1970-ih.

“Još gore od toga što je oslobodila mafiju, vlada ih je stavila u kućni pritvor, vratila na posjede gdje su godinama terorisali ljude. Ova vlada je obećala čeličnu pesnicu protiv organizovanog kriminala, ali ih je na kraju pomilovala”, rekao je Delmastro.

Vladine mjere dolaze u trenutku kada se sumnja da mafija koristi krizu za pranje novca preko kredita preduzećima koja su zapala u krizu. Mafijaši takođe pokušavaju da steknu podršku nudeći pakete hrane siromašnima na jugu Italije.

“Rizikujemo da se vratimo 20 godina unazad, kada su ih ljudi smatrali dobročiniteljima, kaže Đuzepe Antoći iz Fondacije Kaponeto.

“I onako je teško ubijediti ljude da prijavljuju mafiju zbog reketa jer će država stati iza njih. Puštanje mafijaša iz zatvora podriva sav naš rad i zbunjuje građane koji poštuju zakon”.

Andrea Delamastro iz ultradesničarske stranke Frateli d’Italia, kaže da je ministar pravde lično odgovoran za najveću pobjedu mafije nad državom od 1970-ih

Nove traume za žrtve

Marija Falkone, sestra Đovanija Falkonea, ubijenog sudije koji se borio protiv mafije, kazala je da mafijaše nikad ne bi trebalo oslobađati, bez obzira na zdravstveno stanje, prenio je Rojters.

“Moraju ostati u zatvoru i u izolaciji”, izjavila je za “Republiku”.

“Politiko” navodi da je ovaj potez nazadovanje države u borbi protiv mafije i da donosi nove traume žrtvama i njihovim porodicama.

“Ne spavam. Oslobađanje je uvreda za žrtve mafije i našu čitavu istoriju borbe protiv mafije i uloženi trud”, kaže Đuzepe Antoći, predsjednik Fondacije Kaponeto, centra za proučavanje mafije.

Bonus video: