FOTO U Bjelorusiji parada povodom Dana pobjede

"U ovom ludom, dezorijentisanom svijetu mnogi će nas osuditi zbog toga što smo sada i ovde obilježili ovaj sveti događaj", kazao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko i poručio: "Ne žurite sa zaključcima, ne osuđujte nas potomke bjeloruskih pobjednika. Nismo mogli drugačije. Nismo imali drugi izbor. Ali čak i da jesmo, postupili bismo isto ovako"
2635 pregleda 1 komentar(a)
Bjelorusija, Foto: AP/BETA
Bjelorusija, Foto: AP/BETA
Ažurirano: 09.05.2020. 14:08h

U Bjelorusiji je uprkos pandemiji održana vojna parada kojoj je prisustvovalo hiljade ljudi, piše Gardijan.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko najavio je ranije da neće otkazati vojnu paradu povodom Dana pobjede, uprkos tome što je Moskva odustala od masovne ceremonije.

Bjelorusija
Bjelorusija(Foto: AP)

"Moram da kažem da ne možemo da otkažemo paradu - jednostavno, ne možemo. Razmišljao sam dugo o tome. Naravno, to je emocionalna i duboko ideološka stvar", rekao je tada Lukašenko.

Hiljade ljudi, među kojima i veterani iz Drugog svjetskog rata, prisustvovale su vojnoj paradi u čast Dana pobjede, uprkos epidemiji koronavirusa, prenosi londonski Gardijan.

Lukašenko
Lukašenko(Foto: AP)

Rusija i druge zemlje otkazale su vojni defile, pa je Bjelorusija jedina država nekadašnjeg SSSR-a koja je vojnom paradom obiljeležila 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom.

"U ovom ludom, dezorijentisanom svijetu mnogi će nas osuditi zbog toga što smo sada i ovde obiljeležili ovaj sveti događaj", kazao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko i poručio: "Ne žurite sa zaključcima, ne osuđujte nas potomke bjeloruskih pobjednika. Nismo mogli drugačije. Nismo imali drugi izbor. Ali čak i da jesmo, postupili bismo isto ovako".

Bjelorusija
Bjelorusija(Foto: AP)

Domaći i strani mediji izrazili su zabrinutost zbog parade i masovnog okupljanja u jeku epidemije koronavirusa.

Predsjednik Lukašenko je javno gurnuo epidemiju u drugi plan još ranije kada se pojavio na uskršnjoj liturgijii, ali i na nekim drugim javnim događajima, a novinarima je izjavio da virus nije smrtonosan kao što se govori.

Bjelorusija
Bjelorusija(Foto: AP)

Bjelorusija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se održavaju fudbalske utakmice tokom pandemije koronavirusa, iako je do sada evidentiran 21.101 slučaj kovida-19 i 121 smrtni ishod među oboljelima od ove bolesti.

Galerija

Bonus video: