podržao završetak Ekonomske i monetarne unije

Konte: Bez dalje integracije EU rizikuje da ne bude snažan globalni igrač

"Moramo da zaštitimo i stubove i principe EU kakvu je znamo već decenijama i shvatimo da bez dalje integracije Unija rizikuje da ne bude konkurentna i otporna kao globani igrač", rekao je Konte u intervjuu za Euraktiv Italija koji je danas počeo da radi u okviru evropske mreže EURACTIV
965 pregleda 0 komentar(a)
Konte, Foto: AP
Konte, Foto: AP

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je danas da je zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 neophodno ažurirati debatu o "vrsti" Unije koja će omogućiti zaštitu stubova EU, poput jedinstvenog tržišta i Šengena, kao i fundamentalnih principa, poput solidarnosti.

"Moramo da zaštitimo i stubove i principe EU kakvu je znamo već decenijama i shvatimo da bez dalje integracije Unija rizikuje da ne bude konkurentna i otporna kao globani igrač", rekao je Konte u intervjuu za Euraktiv Italija koji je danas počeo da radi u okviru evropske mreže EURACTIV.

"Želim da dodam da su to pitanja koja zahtevaju doprinos svih članica i da je kriza pokazala da više ne treba da se odlažu u ime 'minimalističkog' pristupa Evropi", istakao je Konte.

Italijanski premijer je govorio i o budućnosti Evrope i, pored ostalog, podržao završetak Ekonomske i monetarne unije inspirisane "punom ravnotežom izmedju odgovornosti i solidarnosti".

"Ništa manje nije važno ni unapređenje postojećih opcija za pojednostavljenje odlučivanja u Savjetu i oko oblika uključivanja građana, uz punu transparentnost izrade politika, što je cilj od suštinskog značaja, posebno prema mladima na našem kontinentu", kazao je Konte.

Italijanski premijer je rekao i da je Rim i dalje "oprezan" kada je reč o korišćenju Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) u krizi zbog pandemije korona virusa, ali da će odluka biti na parlamentu.

Ako se nova pravila kojima će se upravljati novom kreditnom linijom budu smatrala adekvatnim, na italijanskom parlamentu je da odluči da li će je koristiti ili ne, rekao je Konte.

Evrogrupa je juče dala zeleno svijetlo za korišćenje kreditne linije od 240 milijardi evra za podršku ekonomijama zone eura pogodjenim pandemijom. Odlučeno je da maksimalno dospeće zajmova bude deset godina uz povoljnu kamatnu stopu od blizu 0,1%.

"Oko ESM, kao što sam već više puta rekao, ostajemo oprezni", ponovio je Konte.

Komentarišući ulogu Evropske centralne banke (ECB) u pandemiji, Konte je istakao da je monetarna politika dala "snažan prvi odgovor".

"Sada Evropska komisija i članice moraju da urade isto", rekao je italijanski premijer dodajući da, ako fiskalni odgovor na pandemiju nije pošten prema svima, "rizikujemo veoma opasne efekte".