U Italiji broj novozaraženih koronavirusom u padu

U regionima Molize, Kalabrija, Sardinija, Dolina Aoste, Umbrija, Furlanija-Julijska Krajina, Trento i Apulija u subotu nije bilo smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, prenosi Tanjug
1861 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Detalj iz Italije, Foto: AP, AP, AP, AP, AP

U Italiji je prvog vikenda nakon popuštanja restriktivnih mjera broj novih slučajeva zaraženih koronavirusom u padu, kao i dnevni bilans žrtava tog virusa, a broj oporavljenih od početka krize premašio je 100 hiljada.

Italija, jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom, koji je u toj zemlji odnio živote više od 30 hiljada ljudi, od 4. maja izašla je iz dvomjesečne blokade postepenim popuštanjem restriktivnih mjera.

U regionima Molize, Kalabrija, Sardinija, Dolina Aoste, Umbrija, Furlanija-Julijska Krajina, Trento i Apulija u subotu nije bilo smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, prenosi Tanjug.

Od početka popuštanja restriktivnih mjera, na ulicama Ðenove, glavnog grada Ligurije, koja je među najteže pogođenim regionima koronavirusom, znatno je povećan broj vozila i šetača.

Ipak, građani u Đenovi poštuju pravila o međusobnoj razdaljini i upotrebi zaštitnih maski, ne samo u radnjama, već i na otvorenom prostoru, a u vozilima su do dvije osobe.

Zabrana okupljanja i dalje je na snazi, a u Liguriji je pristup plažama i dalje zabranjen osim za ribolovce.

U Italiji je broj novih slučajeva pozitivnih na COVID 19 prema posljednjim podacima u subotu 1.083, što je najmanje od 10. marta, od čega je 502 slučaja u Lombardiji.

Među ostalim italijanskim regionima koji su najteže pogođeni koronavirusom su Pijemont, Emilija-Romanja, Veneto, Toskana, Ligurija i Lacio.

Italija, gde su mjere opšteg karantina u borbi protiv koronavirusa trajale najduže u Evropi, počela je 4. maja sa popuštanjem restriktivnih mjera u okviru dvosedmične “probne faze”, pošto će dalji koraci zavisiti od epidemioloških podataka.

Bonus video: