U Italiji peti dan zaredom pada broj novozaraženih koronavirusom

Stručnjaci navode da je stvaran broj zaraženih sigurno znatno veći, pošto mnogi s blagim ili umjerenim simptomima zaraze korona virusom nijesu testirani
2641 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Italije, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Detalj iz Italije, Foto: AP, AP, AP, AP, AP

Italija je peti dan zaredom zabilježila pad broja novozaraženih koronavirusom, objavile su vlasti večeras.

U prethodna 24 časa registrovane su još 744 oboljele osobe, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Italiji porastao na 219.814.

To je najmanji dnevni broj novozaraženih u Italiji od 4. marta.

Stručnjaci navode da je stvaran broj zaraženih sigurno znatno veći, pošto mnogi s blagim ili umjerenim simptomima zaraze korona virusom nijesu testirani.

I broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom u Italiji znatno je manji prethodnih nekoliko dana u odnosu na nedjelje pre toga.

U prethodna 24 časa, umrlo je još 179 oboljelih, čime je broj mrtvih od bolesti kovid-19 povećan na 30.739 osoba.

Posle osam nedjelja restriktivnih mjera, Italija je prije sedam dana počela njihovo postepeno ukidanje i obnovila pojedine ekonomske aktivnosti.

Zvaničnici navode da će tek od kraja nedjelje moći da procjenjuju da li je ublažavanje vanrednih mjera dovelo do povećanja broja zaraženih i umrlih.

Italijanska ministarka saobraćaja Paola De Mikeli izjavila je danas da turisti iz inostranstva neće morati da idu u karantin kada im bude omogućen ulazak u zemlju.

Zbog ograničenja putovanja, stranci trenutno mogu da uđu u Italiju isključivo zbog posla i smiju da ostanu najviše pet dana.

De Mikeli je dodala da će ukidanje ograničenja zavisiti od razvoja situacije s koronavirusom u konkretnoj državi.

Zaraza koronavirusom potvrđena je širom svijeta kod više od 4.220.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 285.000.

Bonus video: