Evropska komisija traži pravičan i univerzalan pristup budućoj vakcini

Francuska državna sekretarka za ekonomiju Anjes Panije-Rinašer izjavila je danas da je "neprihvatljivo da postoji privilegovan pristup nekoj zemlji pod izgovorom koji bi bio novčane prirode"
401 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Pristup vakcini protiv koronavirusa mora biti "pravičan i univerzalan", ocijenila je danas Evropska komisija, poslije najave francuske farmaceutske grupe Sanofi da će vJerovatno prvo SAD snabdjeti vakcinom, ako je razvije.

"Vakcina protiv kovida-19 mora biti javno dobro i pristup vakcini mora biti pravičan i univerzalan...", rekao je portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Budući da je riječ o "globalnom virusu", kako je rekao portparol Evropske komisije, "za nas je veoma važno da na tom pitanju radimo globalno".

Generalni direktor grupe Sanofi Pol Hadson juče je rekao da će ta farmaceutska kuća prvo obezbijediti vakcinu Americi, kad je razvije, jer ta zemlja "dijeli rizik" u istraživanju i američka Uprava za napredna istraživanja i razvoj u biomedicinskoj sferi (Barda) radi s njima u partnerstvu.

Francuska državna sekretarka za ekonomiju Anjes Panije-Rinašer izjavila je danas da je "neprihvatljivo da postoji privilegovan pristup nekoj zemlji pod izgovorom koji bi bio novčane prirode".

Grupa Sanofi je, međutim, u današnjem saopštenju pružila uvjeravanja da će njena vakcina za kovid-19, kada bude spremna, biti dostupna svim zemljama.

Bonus video: